Читај ми!

„И даље Алис“ од сутра у биоскопима

Дирљиво филмско остварење „И даље Алис“ које преиспитује снагу жене и породице, сутра ће се наћи на репертоару домаћих биоскопа. Главну улогу у филму игра Џулијен Мур која је управо за овај филм, уз бројне друге награде (Златни глобус, БАФТА...) награђена и Оскаром за најбољу главну женску улогу.

„И даље Алис“ од сутра у биоскопима „И даље Алис“ од сутра у биоскопима

Филм је заснован на роману Лисе Ђенове, а режирали су га Вош Вестморленд и недавно преминули Ричард Глејчер.

Мурова тумачи лик 50-годишње признате професорке лингвистике на Универзитету „Колумбија“, која на предавањима почиње да губи нит у мислима, а приликом џогирања по кампу –- дословно не зна где је.

Повремени губитак памћења и заборављање речи доводе је код неуролога који јој поставља дијагнозу – рани стадијум Алцхајмера.

Најпре, Алцхајмер значи губљење по улицама Менхетна, али убрзо – сувише брзо за њеног мужа (Алек Болдвин) и троје одрасле деце – значи и много више.

Иако ново стање ставља њен брак на пробу, Алис добија прилику да се поново зближи са најмлађом ћерком Лидијом (Кристен Стјуарт), са којом се никад није слагала.

Чињеница да Алис читавог живота изучава језике и комуникацију, постаје моћно средство у борби против Алцхајмера... Пише крадом речи, не може да се сети колико јаја иде у рецепт па „гугла“ да провери, сама себи оставља видео-поруку за дане „када не будеш више могла да одговараш на питања“.

У захвалници поводом Оскара за главну женску улогу у филму И даље Алис, Џулијен Мур је истакла да филм баца светло на Алцхајмерову болест и да људи са Алцхајмером заслужују да буду виђени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво