Читај ми!

Хрвати снимају римејк филма „Валтер брани Сарајево“

Реализација римејка филма „Валтер брани Сарајево“ почеће ове године, након што се крајем маја одржи аудиција за глумце и изабере нови Валтер уместо Велимира Бате Живојиновића, открио је Винко Грубишић, председник Управе „Јадран филма“, носиоца тог пројекта у ком учествују партнери из Кине, али и из земаља бивше Југославије, Аустралије и Немачке, пише хрватски портал „Индекс.хр“.

Филм ће се снимати у две верзије и из тога ће бити изведена и телевизијска серија, изјавио је Грубишић за Хину, подсећајући да је оригинални филм у режији Хајрудина Крвавца из 1972. био жанровски класик који је имао сензационалан успех у Народној Републици Кини.

Након година припрема, римејк Валтера је ушао у завршну фазу и то након више година преговора са страним партнерима.

„'Јадран филм' је иницијатор целог пројекта од 2006. односно 2007. када је био представљен на Сарајево филм фестивалу. Након тога смо добили одобрење Владе Федерације БиХ и тадашњег министра културе Гаврила Граховца. Након одобрења и потписаних споразума, кренули смо у потрагу за копродуцентима и партнерима у НР Кини и целом свету. Тај процес је у првој фази трајао четири године и приводимо га крају“, истиче Грубишић.

Снимаће се на аутентичним локацијама

Према његовим речима, римејк ће се снимати у Сарајеву на аутентичним локацијама, али и у загребачким студијима „Јадран филма“.

„У првој верзији 'Јадран филм' и партнери из Сарајева воде главну реч, у другој верзији филма нећемо имати тако значајну улогу јер смо за тај пројекат заинтересовали важне и велике стране партнере“, рекао је Грубишић. Тренутно се усклађују креативна извођења и финансијска улагања у обе планиране верзије.

„Проблемом адаптације 'Валтера' за ново доба системски смо се бавили годинама и то смо радили с више страних партнера. Тај процес је у креативном смислу био изазован и тежак. Верно ће следити дух оригинала, али ће имати и неке елементе који га приближавају перцепцији данашњег гледаоца и у неком смислу ће имати везе и с последњим ратом – надам се и последњем на овим просторима“, истиче Грубишић.

Аудиција ће, каже, бити отворена за све глумце с подручја бивше Југославије. У припремама за нови филм продуценти нису контактирали с првим носиоцем насловне улоге Батом Живојиновићем, али сви који су се појављивали у оригиналу на неки начин ће бити присутни у римејку.

У ранијим изјавама Грубишић је истицао и да су мотиви за снимање новог Валтера својеврсни повратак на „систем вредности који се нама свиђа“.

Већина Кинеза Валтера изједначава с Титом

„Лично ми се свиђају филмови у којима постоји митска борба добра против зла. И мислио сам пре свега на то, али мислио сам и на оно што је код нас било дефинисано у наслову једне књиге – мали народи морају бити опрезни с великим идејама. У сваком времену и у свакој појави сваки човек треба да одвоји добро од зла и што је у оригиналу филма Валтер брани Сарајево јасно назначено. Зато је то велики филм и није случајно да је управо у Кини био најгледанији филм свих времена“, истиче Грубишић додајући и то да је већини Кинеза Валтер, на неки начин, изједначен с Титом.

Упитан за перцепцију таквог повезивања у хрватској јавности, Грубишић поручује да се о томе расправља, како тврди, са задртих и потпуно погрешних идеолошких платформи.

„Мислим да нико код нас не може да мења историју, нити да бира у којој војсци су нам били преци. Можемо само да на паметан начин дефинишемо шта је будућност и извучемо само оно добро што је било у прошлости. Борба против онога који је убијао цивиле и покушавао да искорени целе народе у логорима била је, наравно, борба добра против зла“, закључује Грубишић поручујући да је тај пројекат један од кључних који редефинишу место и улогу „Јадран филма“.

Осим тога, најавио је и даљи рад на реализацији раније најављеног пројекта Комрад Тито Суперстар, за који тврди да ће бити филм „у којем ће бити убијено више зликоваца него у филмовима Квентина Тарантина“.

Оригинални филм Валтер брани Сарајево је романсирана прича о антифашистичком покрету у окупираном Сарајеву током Другог светског рата и легенди покрета отпора Владимиру Перићу Валтеру, и био је међу најгледанијим филмовима свих времена у Кини.

Према неким проценама, филм је погледало готово милијарду људи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво