Читај ми!

„За краља и отаџбину“ премијерно сутра у Центру „Сава“

Играни филм Радоша Бајића „За краља и отаџбину“ биће премијерно приказан 23. марта у Центру „Сава“, а након тога у биоскопима широм Србије. Продуценти су „Контраст студиос“ и РТС, који су заједно радили ТВ серију „Равна Гора“.

За краља и отаџбину је својеврсна апотеоза патриотизму, слободи, родољубљу и оданости, а посвећен је стотинама хиљада официра, припадника и симпатизера Равногорског покрета који су после Другог светског рата, услед репресије нове комунистичке власти, били принуђени да трајно напусте Србију, наводи се у саопштењу куће „Контраст студиос“.

Прича прати судбину подофицира војске Краљевине Југославије Милисава Јањића, кога априлски рат 1941. године затиче као возача ђенерала Боривоја Мирковића.

Ношен ратним вихором Милисав постаје посилни пуковника Драгољуба Драже Михаиловића и у мају 1941. године са Александром Мишићем, сином војводе Мишића и тридесетак припадника Брзог одреда, који нису хтели да се предају немачким окупаторима, долази на Равну Гору.

Након ратне драме, Милисав одлази у емиграцију.

Скоро седам деценија касније, враћа се у Србију и поново среће Милену Штајнер, коју је као шестогодишњу девојчицу спасао у ратном вихору априла 1941. године.

Његове успомене, сећања на прошлост и ратна дешавања преплићу се са садашњошћу.

Режију и сценарио потписује Радош Бајић. 

Директор фотографије је Предраг Јочић, сценограф Драган Мићановић, костимограф Весна Теодосић, монтажер Стеван Марић, за тон су били задужени Владица Будић и Дарко Глишић, за маску Александар Расинац и Душица Вуксановић.

Извршни продуценти су Јелена Бајић Јочић и Недељко Бајић.

Покровитељ филма је Град Крагујевац.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво