Читај ми!

„Енклава“ данас премијерно у Звечану

Играни филм редитеља и сценаристе Горана Радовановића „Енклава“ биће приказан данас у Звечану у знак сећања на жртве мартовског погрома 2004. године.

Пројекцији остварења Енклава у Звечану присуствоваће и фудбалер Дејан Станковић као промотер филма који за ову прилику долази са својом децом из Италије. Станковић ће се дружити са децом у Звечану, као и децом глумцима са Косова и Метохије која су играла у филму, преноси Танјуг.

„Премијером у Звечану ћемо се на достојанствен начин сетити жртава мартовског погрома из 2004. године. У исто време, драго ми је што ће дистрибуција Енклаве по Србији кренути са Косова и Метохије, из града који је важан за настанак нашег филма“, рекао је редитељ и сценариста Горан Радовановић.

Радовановићево остварење од 19. марта улази у више од 30 биоскопа широм Србије (Београд, Крагујевац, Нови Сад, Краљево, Ниш, Ужице, Крушевац, Јагодина, Смедерево...).

Енклава обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама. Ове заједнице су једине такве у целој Европи, а припадници полиције Уједињених нација и Европске уније неопходни су да би чували ове територије.

Приморани на живот на скученом простору, Срби који су остали на Косову и Метохији живе веома тешко. Њихова деца иду у школе које се налазе ван енклава, а до тамо се превозе у утробама оклопних транспортера.

Шта се дешава кад неко премине у енклави, а гробље се налази ван ње, на непријатељској територији? У овој причи, уз много перипетија, један старац ће, ипак, бити сахрањен захваљујући свом унуку, десетогодишњем дечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обе заједнице на Косову, и српску и албанску: да заволи и стекне пријатеља на супротној страни.

Главни глумци су, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића, два дечака са Косова - Филип Шубарић и Денис Мурић (који је после фасцинатног дебитовања у Енклави заиграо и у филму Ничије дете).

У глумачкој екипи су и Горан Радаковић, Мето Јовановски (Македонија), Цун Лаици (Косово), као и деца са Косова Ненад Станојковић и Милан Секулић.

Деца-глумци са Косова, која први пут глуме на филму, доприносе аутентичности и непосредно преносе емоцију ове приче.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се