Читај ми!

Победници Феста „Вук“ и „Ничије дете“

Фест је добио прве Београдске победнике! За најбољи филм у главном такмичарском програму проглашено је јорданско остварење „Вук“, док је у програму „Српски филм“ победу однело „Ничије дете“. Свечаним уручењем награда у три такмичарска програма и европском премијером руског филма „Батаљон“ у Београду је званично завршено 43. издање смотре.

Фест је добио прве Београдске победнике. Зато што враћа у време великих биоскопских класика у међународној селекцији тријумфовао је филм Вук јорданског синеасте Наџи Абу Новара који на емотивно дирљив начин приповеда о моралу и одрастању.

Према речима председице жирија главног такмичарског програма, глумице Неде Арнерић, у 80 одсто филмова главни јунаци су деца и наравно да онда емоције раде много брже и лакше зато што деца не умеју да лажу.

Ршумовићево Ничије дете проглашено је најбољим српским филмом због исконске емоције у снажној причи, бриљантних глумачких остварења.

„Мислим да највећи број од тих 12 филмова су филмови који су резултат ентузијазма, герилског рада, гараже, нечега што је била ствар тврдоглавости неких људи да испричају своју филмску причу“, објаснио је Миљенко Јерговић, председник жирија програма Српски филм.

У такмичарском програму Границе којем је председавао уредник Филмског програма РТС-а Никола Попевић, тријумфовао је филм Самурај за провокативност и храброст.

Овај, 43. Фест остаће упамћен по значајном заокрету. Од ревијалног постао је такмичарски и приближио се елитној породици европских фестивала.

Били су ту релевантни гости од оскаровца Ричарда Драјфуса, преко великог аутора Александра Сокурова, до најпознатијег филмског дисидента Мохсена Макмалбафа. Добили смо и национални фестивал.

„Одлучили смо се да поставимо концепт већ прве године ризикујући много тога. Тај ризик се исплатио, све што смо хтели смо и урадили“, каже уметнички директор Феста Југослав Пантелић.

„Направили смо прве кораке, направили смо једну скицу како би требало у будућности да изгледа један озбиљан филмски фестивал, још треба доста да се ради“, оценио је селектор Феста Младен Ђорђевић.

Последњег Фестовог дана поводом европске премијере историјске драме Батаљон Димитрија Месхијева на конференцији за новинаре говорили су министар културе Србије Иван Тасовац и министар културе Руске Федерације Владимир Медински који је рекао да је то први руски филм посвећен Првом светском рату.

Иако је званично крај, Фест поклања још један фестивалски дан, Дан победника у Центру „Сава“ и избор најбољих филмова Феста у биоскопу „Синеплекс“ и Дому омладине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара