Читај ми!

Европска премијера руског „Батаљона“ на Фесту

Пројекција филма „Батаљон“, редитеља Димитрија Месхијева, вечерас на свечаном затварању 43. Феста биће европска премијера и у томе има симболике, каже министар културе Русије Владимир Медински који је гост фестивала.

Батаљон је први филм о Првом светском рату који је снимљен у Русији, истакао је руски министар културе Владимир Медински на конференцији за новинаре у Центру „Сава“, додајући да се у доба Совјетског Савеза није много говорило о тој теми.

„Први хици у Првом светском рату чули су се у Београду. Зато је симболично да се Батаљон премијерно прикузује управо овде“, истакао је Медински, „Хвала српским пријатељима на могућности да међународну премијеру овог филма одржимо на вашем фестивалу“.

Филм приказује судбину једног женског батаљона, а на Фесту су га представили Игор Угољников, продуцент и идејни творац филма, Евгениј Ајзикович, продуцент и Марија Кожевникова, једна од главних глумица.

Министар културе Србије Иван Тасовац захвалио је гостима што су изабрали Београд за премијеру и додао да ту има још симболике.

„Ово је земља која је имала жену-ратницу Милунку Савић. Осим тога, симболично је што се филм о женском батаљону приказује на Дан жена“, рекао је српски министар културе.

Глумица Марија Кожевникова представила је лик који игра у Батаљону - жену која споља делује строго и окрутно, а у дубини је тужна и несрећна.

„Било је врло сложено прићи тој улози. Жена у војсци - то је веома специфична ствар. Она нема шта да изгуби, тако је пошла у рат“, објаснила је глумица. 

Игор Угољников је напоменуо да је радећи раније на филму о Другом светском рату, заједно са колегама дошао до става да је тај сукоб био својеврсни наставак незавршеног Првог светског рата.

„Истражујући материјале за нови филм дошли смо до приче о постојању женског батаљона. Планирали смо да га прикажемо поводом стогодишњице почетка Првог светског рата, али нисмо стигли. Међутим, с обзиром на друштвене околности, он је и даље актуелан“, рекао је идејни тврорац Батаљона нагласивши да је то филм упозорења, иако приказује околности од пре сто година.

Продуцент остварења Евгениј Ајзикович је навео да се филм од 23. фебруара приказује у Русији и да је реакција публике изузетно добра и емотивна.

„Људи се поносе овим женама, јунакињама које су поднеле велику жртву за отаџбину“, нагласио је Ајзикович.

Филм је снимљен уз помоћ Министарства културе Русије и Историјског војног друштва, а у плану је и серија од четири епизоде на Првом каналу руске телевизије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво