Читај ми!

„Небо изнад нас“ приказан на Фесту

После светске премијере филма „Небо изнад нас“ на Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, остварење о Београду у време НАТО бомбардовања у режији Маринуса Гротхофа приказан је на 43. Фесту. Главни јунаци су глумица Позоришта „Душко Радовић“ и двојица радника РТС-а, чије се судбине преплићу.

Филм Небо изнад нас враћа нас у драматичне дане у време НАТО бомбардовања 1999. године. Овога пута поглед даје сценариста и редитељ из Холандије Маринус Гротхоф, који се не бави политичким контекстом бомбардовања, већ је у првом плану живот главних јунака. Њих троје, припадници различитих генерација, покушавају да физички и духовно преживе.

„Снимао сам филм у Београду и овде од пријатељице чуо причу о бомбардовању која ме је погодила. Моја вршњакиња која слуша исту музику, гледа исте филмове. Запитао сам се како је то могуће и како бих се ја носио са таквом ситуацијом. Због тога сам одлучио да снимим филм о томе како људи покушавају да остану нормални у ненормалним околностима“, каже Маринус Гротхоф, сценариста и редитељ.

Централно место у остварењу је бомбардовање зграде Радио-телевизије Србије. Главни јунаци су глумица посвећена породици и позоришту у којем ради, одговорни професионалац и техничар у Јавном сервису и помало дивљи и неодговорни младић. Улоге тумаче Нада Шаргин, Борис Исаковић и Никола Ракочевић.

„Већина људи је реаговала као мој лик у филму. Човек има потребу да игнорише нешто што га тера да буде што није. То је нешто што је писало у сценарију, што се мени догодило, мојим пријатељима, да смо желели да се извучемо и останемо нормални“, истиче глумац Никола Ракочевић.

Филм је сниман 2013. године у згради Радио-телевизије Србије на Кошутњаку и другим локацијама у Београду. Небо изнад нас ускоро у биоскопима широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво