Читај ми!

Премијера „Енклаве“ и пољски филм „Тело“ на ФЕСТ-у

Шести дан 43. ФЕСТ-а премијерно представља, у националној такмичарској селекцији, филма „Енклава“, редитеља и сценаристе Горана Радовановића. У главном програму ван конкуренције пројекција пољског филма „Тело“ за који је Малгожата Шумовска добила Сребрног медведа за режију на Берлиналу.

Мотив редитеља и сценаристе остварења Енклава, Горана Радовановића, како каже, био је да филмом „покаже нашу уметничку истину о савременом Косову и Метохији“.

„Желели смо да забележимо нешто и за нас и за будуће генерације, да направимо добар уметнички филм са том можда највећом драмом у савременој Европи, драмом живота једног народа, једне заједнице - Срба у гету“, истакао је Радовановић у изјави за Танјуг.

Енклава обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову и живи сасвим изоловано у енклавама, а у фокусу приче су деца и однос оца и сина.

Главну улогу игра дечак са Косова Филип Шубарић, уз Небојшу Глоговца (отац), Аницу Добру (тетка), Миодрага Кривокапића (свештеник), Ненада Јездића, Горана Радаковића и других.

Ликове три албанска дечака из суседног села играју дечаци са Косова - Денис Мурић, Ненад Станојковић и Милан Секулић.

Домаћи продуцент „Нама филм“ (Јесенка Јасингер) добио је подршку српских филмских и државних институција, као и значајних међународних фондова (из Европе и Немачке), па је и део екипе из иностранства.

Директор фотографије био је Аксел Шнепат. Музику потписује чувена грчка композиторка Елени Караиндру, сценографију Владислав Лашић, а монтажер је Андрија Зафрановић.

Ауторка филма Тело, једна од најцењенијих пољских редитељки Малгожата Шумовска, рођена 1973. године у Кракову, бави се и писањем сценарија и продукцијом играних и документарних остварења.

Њена дела освојила су бројне награде у Пољској и на међународној сцени - Сребрног леопарда у Локарну за 33 призора из живота, награду Теди на Берлиналу за W imie.., номинације за Европску филмску награду као открића године за Срећног човека и Оне, у којем је играла француска звезда Жилијет Бинош и који је продат у више од 40 земаља.

У филму Тело један до глаквих ликова је Јануш, човек кога није лако шокирати. Као иследник, бави се прецизним истраживањима и анализира сцене злочина до најситнијих детаља. Упркос тешким ситуацијама са којима се сусреће, ради вредно. Ипак, Јануш се осећа беспомоћно када мора да се суочи са својом анорексичном ћерком Олгом, која и даље пати за мртвом мајком.

У страху да ће се девојка повредити, отац је одводи на клинику где се за њу брине психотерапеуткиња Ана. Неколико година раније, Ана је изгубила бебу и сада се изоловала у свом забарикадираном стану где дозива духове који комуницирају са живима.

Шумовска користи елементе црне комедије да говори о потешкоћама с којима се људи срећу када тугују због губитка вољене особе. Филм испитује страх од интимности, али и жудњу за интимношћу, самоповређивање због менталног бола и бег у езотерично.

Ово је комплексно промишљање о усамљености срца и конфликта рационалног и вере у натприродни универзум, наводи се у ФЕСТ-овој најави програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара