Читај ми!

Светска премијера филма „Енклава“ на ФЕСТ-у

Филм редитеља и сценаристе Горана Радовановића, један је од филмова из националног такмичарског програма 43. ФЕСТ-а, на коме има светску премијеру. Добио је подршку домаћих филмских и државних институција – Филмског центра Србије, Министарства културе, али и неких међународних, попут Еуримажа. Филм, којем је подршку дао и Петер Хандке, приповеда о српској заједници која је остала да живи на Косову у енклавама.

Документарних филмова на тему српских енклава је било. Играних није. Радовановићево дело прво је које је снимљено као целовечерњи филм.

Тема није из новина – рушење гробља или каменовање аутобуса. То је само оквир за суштину Енклаве – а то су идентитет и опстанак Срба у Покрајини.

Главни јунак је 11-годишњак који ван енклаве комуницира преко свога идентитета, не бежећи од њега ни у једном тренутку. Чак га и не зову именом већ надимком – Србин. Тако је идентитет и узрок конфликта у филму који прераста у драму.

„Овде сам имао потребу за једном врстом синтезе, за једним играним филмом о Косову. Просто да видимо шта је то што је болно, шта је то што је архетип Косова, зашто доживљавамо тај мит стомаком. Зашто доживљавамо Косово као неправду, не само политичку него и метафизичку и негирање нашег постојања и бића...“, каже Горан Радовановић, редитељ и сценариста филма.

Неореалистичну драму Енклава краси универзалност, јер Радовановић о проблему српске заједнице на Косову и Метохији приповеда из угла усамљене, изоловане породице која живи са страхом, а са чијим животом могу да се поистовете људи са свих меридијана који деле сличну судбину.

„Ја сам хтео да реинкарнирам тај проблем, да га ставим у архетипску раван и да тај живот обележим за сва времена, односно драму живота нашег народа који живи у енклавама јужно од Ибра. Обраћамо се свима, имамо једну класичну јаку причу пуну емоција која је схватљива у свим генерацијама. Обраћамо се и албанском народу и Србима на Косову и Метохији, немамо ограничења“, објашњава Горан Радовановић.

Искусну глумачку поставу од Небојше Глоговца, преко Анице Добре до Миодрага Кривокапића, својом искреношћу надограђују дечаци натуршчици Срба и Албанаца с Косова и Метохије, који дочаравају мале, а већ велике људе чије су судбине одраз свеопште драме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара