Читај ми!

Драјфус: У Београду се осећам као код куће

Синиша Мали се састао са глумцем Ричардом Драјфусом, почасним гостом 43. Међународног филмског фестивала. Градоначелник Београда је истакао да му је велика част што је прослављени глумац прихватио позив да гостује на овогодишњем Фесту, јер је реч о ствараоцу чији су филмови популарни на овим просторима.

Први човек престонице рекао је да градска власт већ месецима покушава да побољша културне садржаје у престоници и Фест је први корак ка томе. Мали је навео и да је задатак да свих 11 фестивала које Град Београд организује ове године буду најбољи до сада.

„И сигуран сам да је долазак Драјфуса, када је у питању Фест, доказ да смо на правом путу“, истакао је Мали.

Поручио је глумцу да је Београд град са многим културним и историјским знаменитостима, али и да је препознатљив по људима са великим потенцијалима.

„Источна Европа је за мене место на ком се осећам као да сам дошао кући. Знам своје порекло, знам одакле сам и када дођем на место као што су Београд, Пољска или Русија осећам да је део у мени који овде припада жив“, рекао је глумац чији су преци са ових простора.

„Америка је сачињена од свих вас и од свих нас. У Америци имамо тенденцију да заборавимо одакле смо, али ја то нисам заборавио“, напоменуо је оскаровац.

Драјфус је добитник Оскара за главну улогу у филму Збогом, девојко и звезда филмова Амерички графити, Ајкула, Блиски сусрети треће врсте, Холандов опус и других.

Познати глумац не игра ни у једном од око 90 премијерних филмова на Фесту, али ће га публика видети у филму Амерички графити Џорџа Лукаса, који је приказан на Фесту 1974. године, а сада је део програма „Фест класик“ у Музеју Југословенске кинотеке.

Такође, у оквиру омажа Драјфусу, Кинотека ће приказати филмове Дилинџер Џона Милијуса, Клошар са Беверли Хилса Пола Мазурског, Чељуст Стивена Спилберга, Девојка за збогом Херберта Роса, Дуди високо лети Теда Кочифа, Има ли места за љубав Џоела Олинског, Разгледнице из пакла Мајка Николса и Розенкранч и Гилдерстерн су мртви Тома Стопарда.

Фест је ове године од ревијалног фестивала постао такмичарски, са три селекције: Главни такмичарски програм (15 филмова), Српски филм (12 филмова) и Границе (12 филмова). Свечано је почео у петак, 27. фебруара, у Великој дворани Центра „Сава“, а званично га је отворио градоначелник Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара