Читај ми!

Почиње осми „Кустендорф“

На осми „Кустендорф“, који почиње вечерас и траје до 26. јануара, стижу актуелни добитник венецијанског Сребрног лава Андреј Кончаловски, оскаровци Никита Михалков и Алфонсо Куарон, чувени француски редитељ Бертран Таверније. У такмичарском програму 17 филмова аутора из целог света. Поноћ на Мећавнику резервисана за концерте.

Уз спектакл инспирисан историјом филма, министар за културу и информисање Иван Тасовац и оснивач фестивала Емир Кустурица отвориће вечерас у Дрвенграду на Мокрој Гори осми Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“.

Редитељу Андреју Кончаловском, после свечаног остварања, биће уручено специјално признање фестивала на Мокрој Гори „Награда за будуће филмове“.

Непосредно пре почетка смотре, премијерно ће бити представљена изложба посвећена Кончаловском, коју је специјално за „Кустендорф“ припремио Филмски музеј из Лођа.

Стваралаштво Кончаловског је представљено јединственом колекцијом архивских материјала коју чине филмски плакати, фотографије и кадрови из филмова које је режирао.

Осми „Кустендорф“ угостиће, поред раније најављених, још једног филмског ствараоца - иранског редитеља Бахмана Гобадија, аутора једне од прича из омнибуса Разговори са боговима, који ће бити приказан 23. јануара, а садржи девет прича о вери из визуре прослављених савремених аутора.

Редитељ ће после пројекције заједно са колегама Вориком Торнтоном и Кустурицом, који су такође изнели свој поглед на религију у овом омнибусу, учестовати у радионици.

Бахман Гобади је аутор првог дугометражног филма на курдском језику у историји Ирана A Time for Drunken Horses, који му је донео велики број међународних признања.

До 26. јануара на  „Кустендорф“ ће доћи и реномирани филмски ствараоци Алфонсо Куарон, Бертран Таверније, Никита Михалков, Адилкан Јержанов.

У програму Савреме тенденције директор Канског фестивала Тјери Фремо представиће дигитално рестаурирано издање филма Шарла Ванела У ноћи.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувену атмосферу ноћног живота „Кустендорфа“.

Наступиће румунски 12-члани оркестар "Taraf de hajduks", српска блуз гитаристкиња која живи и ради у Мемфису Ана Поповић, руска виолинисткиња Аљона Бајева, српски рок састав „Партибрејкерс“ и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи НС Биг бенда.

Фестивал организује "Rasta International", под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара