Читај ми!

„Интервју“ балоном у Северну Кореју

Ако не може интернетом, онда ће балоном. Бар тако мисли активиста из Јужне Кореје, који је најавио да ће ка северном суседу послати балоне с дисковима филма „Интервју“ како би разбио култ личности севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

„Интервју“ балоном у Северну Кореју „Интервју“ балоном у Северну Кореју

Филм због којег је компанија „Сони“ била мета хакерских напада, за који САД оптужује Пјонгјанг, на сатиричан начин приказује наводно планирање атентата на Ким Џонг Уна. Северна Кореја је негирала да је одговорна за нападе и обећала да ће се осветити уколико је због тога казне.

После одлагања премијере због хакерских напада, ова комедија је првог дана приказивања у САД зарадила милион долара.

Активиста Парк Санг Хак изјавио је да ће крајем јануара почети да балонима избацује 100.000 дискова и УСБ меморијских штапова на којима је спорни филм.

У том подухвату ће му помоћи непрофитна Фондација за људска права, са седиштем у САД, која ће финансирати умножавање филма с корејским преводом. 

Представници Фондације ће материјал донети у Јужну Кореју око 20. јануара, када ће, ако ветар буде повољан, послати прву серију балона. „Апсолутистичко вођство Северне Кореје ће се срушити ако се разбије идеализација лидера Кима“, рекао је Парк, који је избегао из Северне Кореје.

У октобру је Северна Кореја отворила ватру на велике балоне с пропагандним материјалом против њене власти, које су послали активисти из Јужне Кореје. То је чак изазвало размену ватре с јужнокорејском војском.

Чак иако филм стигне до Северне Кореје, питање је колико ће бити гледан, пошто се верује да само мали број обичних грађана те комунистичке земље има рачунар или плејер, а многи вероватно не би ризиковали да буду ухваћени док гледају тај филм.

Да би неко у Северној Кореји могао да има рачунар, потребни су дозвола власти и, према проценама аналитичара из Јужне Кореје, три просечне плате.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара