Читај ми!

Нова промоција српског филма

У намери да унапреди присуство српских филмова на међународним фестивалима, Филмски центар Србије други пут приређује „Београдске пројекције“. Селекторима престижних светских фестивала, овога пута највећег у свету – Берлинског, представља се најновија продукција из Србије и земаља региона.

Београд је поново место за упознавање са дугометражним и краткометражним филмовима из југоисточне Европе, који су тек завршени или су у фази постпродукције.

Резултат прошлог сусрета било је учешће три српска филма у два програма фестивала у Карловим Варима.

„Ми покушавамо да инаугуришемо, и да привучемо пажњу, и да створимо услове да се програмери фестивала из света сретну са нашим ауторима и продуцентима“, истиче Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије.

Отаџбина Олега Новковића, Бранио сам Младу Босну Срђана Кољевића, Сизиф К. Филипа Гајића, Енклава Горана Радовановића, само су неки од филмова које предселектори Берлинала имају прилике да погледају.

„За нас је битан оригиналан приступ, стил, атмосфера, психолошка дубина ликова, универзалне теме, али ипак са карактеристичним елементима за поднебље одакле филм долази“, каже Бернд Будер, предселектор Берлинала.

„Учешће младих аутора из Србије на Берлиналу је промоција за будућност. Такође мале кинематографије добијају шансу да пронађу велике партнере за копродукције“, додаје Николај Никитин, предселектор Берлинала.

„Није ствар у томе да ће сада неки филм директно ући у Берлин... али оно што је битно што он добије платформу да ти људи погледају филм – ако је добар рећи ће неком другом и прича се шири“, сматра редитељ и сценариста Срђан Кољевић.

На репрезентативним фестивалима, домаћи аутори махом учествују само у домену појединачних искорака и индивидуалних напора. Стога би филмски сусрети селектора и аутора требало да буду добра одскочна даска за лакши улазак у иностране селекције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара