Читај ми!

Кустендорф у врху светских фестивала

Амерички филмски часопис „Мувимејкер“ из Калифорније објавио је годишњу листу 25 светских филмских фестивала, који су по мишљењу њиховог стручног жирија највише кул, а на том попису „најчуднијих и најлепших прослава филмске уметности“ налази се и Кустендорф.

„То је осећај о ком сваки филмаџија сања. Излазиш са пројекције свог новог филма на дивном месту које одише особеношћу. Ентузијастични и интелигентни људи из публике постављају ти битна питања на која ниси стигао да одговориш током сеансе разговора. Спушта се вече, и баш како ти је речено, временске прилике у ово доба године су потпуно савршене. Неко ти додаје пиће. То је она секси програмерка чији си поглед покушавао да ухватиш читаве недеље. Пита те да ли ћеш вечерас на журку, ти потврдно климаш главом док улазите у фестивалско возило. У том тренутку схваташ да су гласине тачне: овај фестивал је кул“, наводи се у тексту објављеном на сајту и штампаном издању часописа.

Члан редакције Мувимејкара је, говорећи о Кустендорфу, рекао: „Тај фестивал је дефинитивно највише кул од свих на којима сам икада био, зато што волим апсурд и хармонике, жестока пића, чудну храну и могу да толеришем дувански дим. Такође, ту се приказују дивни филмови младих аутора, а славни гости су веома приступачни. Кустендорф је дивно бизаран догађај“.

Источноевропска бајковита тврђава аутора Емира Кустурице, Дрвенград, сваког јануара постаје истинска уметничка енклава, са пројекцијама из престижне међународне селекције целовечерњих, као и из такмичарског програма кратких студентских филмова, у предивном и опуштеном окружењу, наводи се у тексту.

Несумњиво сјајна кинематографија је заједничка особина изабраних 25 фестивала, као и промишљени, инспиративни разговори и едукативни догађаји.

Ту је и воља за експериментисањем са нестандардним програмима и интегрисањем филма у алтернативне просторе, али и друге медије, како традиционалне тако и оне најновије.

Изврстан фестивал је, у једну руку, привремено урањање у магијски свет измештен из правог живота.

Најбољи међу фестивалима током целе године доприносе заједницама у којима настају. Они су предводници креативног, филмофилског начина живота, они су део система који пумпа крв у жиле истински богатог града. Многи такви фестивали налазе се на овој листи, објашњава се у тексту.

На листи се налазе различити фестивали из свих делова света. По уредништву Мувимејкера, „ту су велики, софистицирани, космополитски догађаји, као и интимни регионални фестивали који још нису прерасли домаћински угођај“.

Поред Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф, на листи се налазе и хонкошки филмски фестивал, тулушки фестивал Лимијер, фестивал Југ - југозапад који се одвија у престоници Тексаса - Остину, те фестивали из Тринидада и Тобага, Колумбије, Пољске, Канаде, Шведске, Ирске и САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара