Читај ми!

Ослобађање Београда у Југословенској кинотеци

Филмским програмом и изложбом „Ослобођење Београда оком филмске камере“, Југословенска кинотека обележава јубилеј 70 година од ослобођења српске престонице. Поред класичне поставке фотографија и кадрова из фимова, до краја месеца могу да се виде и мултимедијална презентација, филмске камере и фотоапарати из тог времена.

Филмски материјали о ослобођењу настали су захваљујући Филмској секцији Србије основаној јула 1944. године у оквиру пропагандног одсека при Главном штабу Народноослободилачеке војске и партизанских одреда. Да велики историјски догађаји остану вечно забележени побринули су се и совјетски ратни филмски репортери.

„Они се односе на велике битке које су се одиграле у Југославији, попут Козаре и Сутјеске. Оне се односе на велике битке и у свету, попут битке за Берлин или у Арденима. Односи се и на филмове који су снимљени после ослобађања Београда, као што су Операција Београд“, рекао је Радослав Зеленковић

Око филмске камере подсећа нас на дане од 11. до 22. октобра 1944. године. Забележене су уличне борбе, рањеници и заробљеници. Митинг код Вуковог споменика, Парада црвеноармејаца у центру Београда, сахрана бораца палих код Народног позоришта и Парада ослободилачких јединица на Бањици.

Све то на импресивној мултимедијалној изложби коју чине фотографије са скенираног филмског материјала. Сигурно немате пројектор иза паноа oво је нешто што је потпуно нова епоха Југословенске кинотеке.

„Данас је врло модерна такозвана проширена реалност. Овде постоји 38 фотографија, али од њих шест су посебне. Тих шест фотографија су занимљиве утолико да када узмете ваш мобилни телефон или андроид и уперите их у њих оне одједном оживе. Ви видите филмску слику у трајању од 45 секунди која кроз инсерт објашњава неки од тих најважнијих детаља или догађаја везаних за тих 12 дана операције Београд“, истакао је аутор изложбе Александар Ердељановић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара