Одбрана Младе Босне кроз чињенице и емоције

Редитељ и сценариста Срђан Кољевић каже да је у филму „Бранио сам Младу Босну“, причи о суђењу актерима Сарајевског атентата, настојао да споји фактографију и емоције.

Срђан Кољевић тврди да је филм „Бранио сам Младу Босну“, чија је премијера 14. октобра у Центру „Сава“, намењен свима који су жељни да гледају нешто озбиљно.

„То је озбиљна прича, све ми је било битно - да филм буде и емотиван и потресан, да се ослоним апсолутно на фактографију, а да истовремено дочарам и људску страну свих тих ликова“, испричао је Кољевић агенцији Танјуг после новинарске пројекције у биоскопу „Рода“.

Кољевић је додао да је причу Младобосанаца и њиховог браниоца на суду, младог адвоката Рудолфа Цистлера, испричао цитирајући њих саме.

„Хтео сам да они говоре њиховим језиком, а да ја испричам о њима ову причу. То је био врло захтеван драматуршки задатак, а и режијски, који сам поставио пред себе“, рекао је познати београдски аутор, иначе родом из Сарајева.

Филм ће дан после београдске имати и новосадску премијеру, а од 16. октобра улази у редовну биоскопску дистрибуцију широм Србије.

Кољевић верује да ће бити интересовања да се филм прикаже и у Босни и Херцеговини.

Важан аспект у филму је део о правној држави, односно о превази силе и политике аустроугарских власти над правним прописима и законима у време суђења у Сарајеву крајем 1914. године Младобосанцима и онима који су им помагали.

„Апсолутно сам то имао у виду као један од фокуса. То је нешто што је данас актуелно, а и универзално је. Ова прича има више нивоа, међу којима ми је онај о такозваној правној држави веома важан“, рекао је Кољевић.

Навео је део када адвокат Цистлер на суђењу каже: „Оног тренутка када је правни систем погажен, та држава постаје само велико разбојништво“.

„Мислим да је важно испричати позитивну причу о узорној моралности, храбрости и непоколебљивости, осликану у лику Рудолфа Цистлера, управо зато што су такви примери ретки, и зато што данас недостају више него икада“, истакао је Кољевић.

Задовољан што је снимање успешно завршено, Кољевић је напоменуо да је било „много муке у продукцији“.

„Филм смо радили срцем, не разумом“

„Овај филм смо одлучили да радимо апсолутно срцем, нимало разумом. Сви смо 'скочили у хладну воду', са огромним уметничким ризиком, у скученим условима, у кратком временском року, али ето - испливали смо захваљујући енергији и посвећености свих који су радили на филму“, истакао је редитељ.

Редитељ је захвалио многобројној екипи глумаца и сарадника што су му указали поверење.

„Срећан сам што су сви глумци остварили одличне улоге, а посебно зато што су дебитанти који су тумачили ликове младобосанаца упечатљиво донели искрену чистоту заноса и идеализма, толико важног за ову причу“, навео је Кољевић.

Продуцент је кућа Кошутњак филм, а дистрибутер Арт виста.

Прича прати групу младих људи, Гаврила Принципа (Милош Ђуровић) и његове другове из организације Млада Босна, који снивају о слободи. На свом путу, они ће 28. јуна 1914. године извршити атентат на престолонаследника Аустроугарске монархије, Франца Фердинанда и његову супругу Софију, који су у том тренутку били окупатори њихове земље.

Проглашени су за најстрашније злочинце, оптужени за општу катастрофу која је потом изазвала почетак Првог светског рата.

Изненада се, усред метежа, појављује млади правник Рудолф Цистлер (Никола Ракочевић), који брани оптужене младиће. Када упозна заносе и идеале својих брањеника, налази се у вртлогу емотивне драме, спреман на највећи ризик - и ту почиње његова драма.

Поред Ракочевића, у филму играју Небојша Глоговац, Вук Костић, Борис Исаковић, Драган Петровић - Пеле, Љубомир Бандовић, Бранислав Лечић, Рале Миленковић, Ирфан Менсур, Бане Томашевић, као и цела генерација нових глумачких имена: Милан Марић, Милош ђуровић, Ваја Дујовић, Вучић Перовић, Марко Грабеж, Марко Павловић...

Директор фотографије је Горан Воларевић, костимограф Борис чакширан, сценограф Зорана Петров, монтажер Петар Путниковић, уметнички директор Слободан Терзић, маскер Маринела Спасеновић, а за музику је ангажована Биља Крстић.

Продуцент Зоран Јанковић са поносом истиче да је ово једини филмски пројекат којим ће се ове године обележити стогодишњица почетка Првог светског рата.

„Осећао сам обавезу и дужност да обележимо тај догађај, који је један од важнијих у нашој историји. Изузетно сам задовољан јер могу да кажем да смо направили сјајан филм који ће у домаћој кинематографији имати запажено место“, рекао је Јанковић.

Пројекат су подржали Филмски центар Србије и Радио-телевизија Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара