Читај ми!

Пре 57 година почела „Зона сумрака“

Америчка серија која је обележила детињства многих генерација, чувена „Зона сумрака“ први пут је емитована на данашњи дан 1957. године на телевизији Си-Би-Ес.

Дело Рода Серлинга Зона сумрака (Twilight Zone) је врхунски спој фантастике, научне фантастике и хорора, а свака епизода сачињена је од више различитих кратких прича од којих свака доводи гледаоца у ситуацију да осети страх или да буде испровоциран темом, преноси Танјуг.

Ликови из серије су „обични“ људи који из неког разлога упадну у четврту димензију звану зона сумрака, што често доводи до неочекиваних заплета на почетку и расплета на крају епизоде.

Први серијал је био емитован од 1959. до 1964, обновљен је од 1985. до 1989. године да би 1994. уследио нови под називом Изгубљени класици Рода Серлинга. Други талас обнове серијала био је од 2002. до 2003. године.

Специфичност Зоне сумрака је и то што није имала главне јунаке који би се појављивали у свакој епизоди већ је карактерише широк спектар гостујућих глумаца за сваку епизоду, од којих су се неки тек касније прославили.

И музика у овој серији је постала култна, па је оличење хорора и страве када се чују тонови легендарне мелодије Бернарда Хермана који је заслужан за познату тему из Зоне сумрака, а знају је и данашње генерације.

Творац и наратор, Род Серлинг, добио је две Еми награде за сценарио 1960. и 1961. године и Златни глобус 1962. за најбољу режију. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара