Читај ми!

Холивуд је декадентан, долазим у Србију!

Један од великана најблиставијег доба Холивуда Питер Богдановић, после 12 година снимио је дугометражни играни филм и приказао га на 71. Филмском фестивалу у Венецији. Комедију „Смешна на такав начин“ редитељ српског порекла снимио је као својеврсну посвету златној ери Холивуда. У ексклузивном интервјуу за РТС открива да размишља о томе да снима у Србији.

Легендарни синеаста који је уз Скорсезеа, Кополу, Лукаса, Спилберга међу пионирима новог Холивуда и који је обележио касне 60. и 70. године у светском филму остварењима Последња биоскопска представа, Месец од папира и Дан када су се сви смејали.

Често је о себи говорио као о жртви холивудског система која подржава пропагандну уметност, а своју каријеру посматрао као срушене филмске снове. Ипак, Богдановићево стваралаштво ужива велики значај међу постмодерним редитељима попут Квентина Тарантина и Веса Андерсона.

Они су га и подржали да се на велико платно врати у великом стилу, остварењем Смешна на такав начин.

„Снимао сам документарце, немам Оскара, али имам Грем награду. Прерадио сам филми о Џону Форду, интервјуисао Спилберга и Иствуда и написао још једну књигу о свим глумцима које сам познавао. Режирао сам ТВ филм о Натали Вуд, епизоду 'Породице Сопрано'. Глумио у неколико филмова својих колега. А онда је дошло време да се вратим играном филму“, каже Богдановић.

И снимио је у вудиаленовском фарсичном маниру бриљантну комедију о познатим лицима са Бродвеја. То је и лична посвета делима Ернста Лубича, али и класицима које је Богдановић и сам стварао седамдесетих година.

О новом Холивуду Богдановић нема баш добро мишљење.

„Није посебно духовит, нажалост. Мислим да је Холивуд у периоду декаденције. Уводи, наставци – филмови који коштају милионе долара – не волим такву врсту производње филмова. То није за мене“, објашњава редитељ.

Уз Славка Воркапића, Зорана Перишића, Карла Малдена и Стива Тешића, Богдановић је међу славним Србима у историји Холивуда.

Размишља о томе да снима у Србији. „Моја сестра је одувек желела да сними документарац о нашој породици. Надам се да ћемо то урадити. Био сам у Београду недавно, пре две године. Људи су дивни. Размишљам на ту тему интензивно“, истиче Богдановић.

Питер Богдановић нам се пожалио да су му на путу из Лос Анђелеса за Венецију изгубили кофере и да му се то никада није догодило када је долазио у Београд.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара