Читај ми!

Мирослав Церар лично дошао по награду на Златибор

Трећи Међународни фестивал спортског филма отворен је на Златибору свечаном доделом награда фестивала за животно дело у области спорта и филма.

Овогодишњи лауреати су гимнастичар Мирослав Церар, кошаркашки тренер Ранко Жеравица, фудбалски тренер Радомир Антић, председник Фудбалске федерације државе Илиној Бранко Илић и редитељ Горан Марковић.

„Овај фестивал је значајан јер их са овом тематиком нема у свету. У уметности је важан спортски дух, а спорту је важно да остане забележен и не оде у заборав. Златиборски фестивал има све предиспозиције да постане у свету познат“, рекао је Горан Марковић по примању награде за животно дело у области филмске уметности.

Један од најбољих светских гимнастичара Мирослав Церар дошао је из Словеније на доделу посебне награде Међународног фестивала спортског филма за животно дело.

„За мене је ово велико признање, као и чињеница да ме се још сећају после толико година. Посебно сам био изненађен што сам на фестивалу по први пут видео снимке са почетка моје каријере“, изјавио је Церар на отварању фестивала на Златибору.

Признања су ове године добиле и „Филмске новости“, које ће у оквиру фестивала приказати филмски програм са темом спорта од 1946. до 1989. године, као и промовисати Монографију „70 година Филмских новости“, поводом којих је вечерас отворена и прва у Србији Изложба „Филмских новости“. Признања су додељена и Спортском савезу Србије и Југословенској кинотеци.

Међународни фестивал спортског филма траје до 25. августа а у такмичарској конкуренцији наступиће аутори документарних филмова из Индије, Енглеске, Источног Тимора, Француске, Русије, Пољске, САД, Канаде, Турске, Бугарске, Босне и Херцеговине и Србије.

Председник овогодишњег жирија фестивала је редитељ Пуриша Ђорђевић, који је новинарима најавио да од 1. децембра више неће давати изјаве за јавност јер има 90 година и одлучио је да је време да се повуче.

О селекцији филмова на овогодишњем фестивалу је рекао: „Сваки фестивал има спортски карактер, а овај на Златибору поред такмичарског карактера има и уметнички значај у свету филма. Овогодишњи филмови су занимљиви јер нису директно спортски филмови, већ говоре животне приче о карактерима људи“.

Поред филмова у такмичарској категорији на фестивалу ће бити приказани и дугометражни играни филмови Монтевидео, видимо се, Национална класа и Тренер.

Оснивачи фестивала су Општина Чајетина, Туристичка организација „Златибор“, „Маја филм“ Ужице, а партнери су Олимпијски комитет Србије и Спортски савез Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара