Читај ми!

Ратови, криза и Паћино доминирају 71. Мостром

У селекцији 71. венецијанске Мостре, најстаријег међународног филмског фестивала који се отвара 27. августа, доминирају ратови, економска криза и егзистенцијална питања. У трци за Златног лава 20 остварења.

Филмски фестивал у Венецији отвориће филм Birdman Мексиканца Алехандра Гонзалеса Ињаритуа, са Мајклом Китоном у главној улози. То је црна комедија у којој осим Китона играју Евдард Нортон, Зек Галифијанакис и Наоми Вотс.

Од око 50 филмова који ће бити приказани до 6. септембра, двадесет ће се такмичити за Златног лава.

На челу жирија ове године биће француски композитор филмске музике Александар Депла, што је први пут од оснивања фестивала 1932. године да на том месту није ни редитељ ни глумац.

„Филмови о конфликтима били су бројни у селекцији, што ме изненадило и остали су бројни у коначном избору. Криза је такође присутна, али пригушено“, рекао је Алберто Барбера, директор Мостре када је представио овогодишњу селекцију крајем јула.

Међу ратним филмовима су Good Kill, Андруa Никола, о етичким и моралним дилемама оца породице. Главну улогу игра Итан Хок који се бори проти талибана са дистанце наводећи беспиплотне летелице.

Fire on the Plain, остварење Јапанца Шиња Цукамотоа говори о последицама Другог светског рата, а 99 Homes Рамина Бахранија бави се кризом на америчком тржишту некретнина.

Добитник Златног лава 1994. године за целокупну каријеру, 74-годишњи Ал Паћино биће присутан због два филма The Humbling Барија Левинсона који се приказује ван конкуренције и остварења Manglehorn, Дејвида Гордона Грина у којем игра ексцентрика који покушава да изађе на крај са злочином из прошлости који га прогања.

Међу филмовима који се очекују с великим интересовањем су и Пазолини Американца Абела Фераре са Вилемом Дeфоом. Такође се говори доста о последњем филму Фатиха Акина The Cut, трећем делу трилогије о љубави, смрти и злу, са француским глумцем Тахаром Рахимом у главној улози.

Француску ове године представљају четири филма у главној конкуренцији, а Италију три.

Очекује се такође да ће неколико филмова у програму ван конкуренције привући пажњу јавности на италијанској Мостри.

Међу њима је The Old Man of Belem португалског редитеља Маноела де Оливеире, старог 105 година, као и омнибус филм Разговори с Боговима у коме су међу потписницима Емир Кустурица и Амос Гитаи и интегрална нецензурисана верзија Nymphomaniac 2, Данца Ларса фон Трира са Шарлот Гензбур у главној улози.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара