Читај ми!

Колин Фирт и Никол Кидман од сутра у „Траговима прошлости“

Филм „Трагови прошлости“ (The Railway Man), биографска драма у режији Џонатана Теплицког у којем улоге тумаче добитници Оскара Колин Фирт и Никол Кидман, од сутра ће се приказивати у српским биоскопима.

Филм аустралијског режисера и сценаристе, познатог по романтичној драми Burning Man и БАФТА награди 1993. године за документарни филм, који је урадио за Би-Би-Си, заснован је на истинитој причи о британском официру Ерику Ломаксу.

Ломакс је мучен као ратни заробљеник у јапанском радном логору, у Другом светском рату. Деценијама касније, Ломакс открива да је јапански преводилац кога сматра одговорним за велики део свог третмана још увек жив и креће да се суочи са њим и прошлошћу која га прогања.

Он је умро 2012. године, након што је живео довољно дуго да посети сет филма. Први састанак филмске екипе са Ломаксом је био само две године након што је објављена његова књига мемоара.

Половином Другог светског рата 1942. године, десетине хиљада младих војника постали су ратни заробљеници након што су јапанске снаге заузеле Сингапур. Ерик Ломакс, 21-годишњи инжењер и ентузијаста за железнице, један је од људи који су се предали. Послат да ради на изградњи злогласне „Железнице смрти“ у Тајланду, Ерик је сведок незамисливих патњи.

У тајности је конструисао радио, али након што је радио откривен, суочен је са испитивањима и још горим искуствима. Једва преживљава рат, враћа се кући прогоњен лицем младог јапанског официра и искључује се из света.

Деценијама касније, Ерик упознаје Пети и изгледа да је коначно оставио прошлост иза себе. Међутим прве брачне ноћи, ноћне море се врате. Кад Пети открије шокантну тајну да је јапански официр који држи кључ за оно што се заиста догодило њеном супругу још увек жив, мора да одлучи да ли би требало да Ерику, човеку који очајнички тражи освету, да ове информације.

Због маестралне глуме Фирта, његову улогу у овом филму су многи окаратерисали као најбољу након филма Краљев говор, за коју је својевремено и награђен Оскаром.

Фирт је енглески филмски, телевизијски и позоришни глумац. Широј публици постао је познат по улози господина Дарсија у телевизијској адапцији романа Гордост и предрасуде из 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се