Читај ми!

„Варвари“ одушевили младе у Карловим Варима

Дебитанско остварање талентованог редитеља и сценаристе млађе генерације Ивана Икића, филм „Варвари“, са великим успехом приказан је на Филмском фестивалу у Карловим Варима, у оквиру програма "East of the West".

Снажна тинејџерска драма Варвари о одрастању у свету без перспективе, портрет су једне младе генерације која стасава у друштву изгубљених вредности. Јунак приче Лука је младић на прагу пунолетства који, заједно са својим најбољим другом Флешом, води навијаче локалног друголигашког тима из Младеновца.

Растрзан између условне казне, породичних проблема и тајне везе са девојком једног од фудбалера, Лука очајнички покушава да пронађе своје место у окружењу.

На дан демонстрација (17. фебруара 2008. године), након што је Косово прогласило независност, Лука користи организован превоз да из Младеновца дође у Београд. И док хулигани дивљају по улицама, младић сакупља храброст да коначно упозна оца који га је напустио пре више година.

„Мени као аутору посебно задовољство представља када филм оствари добру комуникацију са публиком и када га публика прихвати. Овај фестивал има сјајну младу публику која фанатично воли филмове, што нама посебно улива наду да оно што радимо заиста има смисла и да европски ауторски филм има светлу будућност“, рекао је редитељ Иван Икић након пројекција.

Главне улоге у филму поверене су натуршчицима, који су одабрани након вишемесечног кастинга у београдским и младеновачким школама.

За потребе остварења, ови млади људи без глумачког искуства прошли су кроз јединствену двомесечну радионицу са редитељем Икићем, приликом које су импровизовали на задате ситуације сличне онима у сценарију.

Касније су искуства из радионице пренесена у сценарио, чиме је филм, као и ликови, добио на аутентичности.

Публику у Карловим Варима, са којом је разговарала екипа филма након пројекција, највише је занимао управо редитељев рад са натуршчицима и то како су Жељко Марковић и Ненад Петровић Флеш успели да постигну такав реализам и јачину карактера.

Након светске премијере у Карловим Варима, Варвари ће српско премијерно приказивање имати у склопу главног такмичарског програма на предстојећем Фестивалу европског филма Палић (од 19. до 25. јула), а од јесени филм ће гледати и публика у биоскопима.

У филму играју Жељко Марковић, Ненад Петровић Флеш, Јасна Ђуричић, Марина Воденичар, Мирко Влаховић и други.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара