Читај ми!

Велики рат у боји

Петсто сати архивског материјала прикупљеног у бројним филмским архивима широм света, бојење архиве које је трајало годину дана, вишемилионска гледаност и цена пројекта од пет милиона евра најзанимљивији су подаци о француском документарном филму „Апокалипса: Први светски рат“ чије инсерте сајт РТС-а ексклузивно приказује.

После пројекта Апокалипса: Други светски рат, који је видело преко милијарду гледалаца широм света, француска продуцентска кућа CC&C Clarke Costelle et Cie реализовала је и нови пројекат - Апокалипса: Први светски рат.

За потребе истраживања прикупљено је пет стотина сати архивског материјала из различитих земаља. Видео-материјал и фотографије изабрани су из колекција педесет различитих јавних и приватних архива, наводи за РТС историчар Фредерик Гелтон, стручни сарадник пројекта Апокалипса: Први свестки рат. Истраживачи су прикупљали материјал из Француске, САД, Немачке, Велике Британије, Канаде, Аустралије, Аустрије, Русије, Србије, Белгије, Холандије, Италије, Мађарске, Словачке и Јерменије.

Од петсто сати материјала одабрано је пет сати, колико траје серијал. У пет епизода приказани су догађаји на различитим фронтовима, дочаран је светски карактер рата, приказан је и свакодневни живот ван и на линијама фронта, рад жена у фабрикама, бавили су се и рањеницима, затвореницима, мртвима, победницима и губитницима. Прича о дешавањима у Великом рату је приказана кроз лични, људски поглед на рат, на начин на који су га видели „обични“ људи.

Куриозитет пројекта представљају и архивски снимци тадашњих владара који у великој мери дочаравају како њихов политички став и интерес, тако и карактер. Истраживачи Апокалипсе пронашли су видео-запис немачког цара Вилхема II, на којем се види његов темеперамент: у једном тренутку изнервиран ситуацијом покушава да ошамари немачког војника. Kроз кадрове филмa  упознајемо и немирни карактер руског царевића Алексеја који је иначе боловао од наследне хемофилије.  

Прикупљени архивски материјал је, специјалном компјутерском техником, обојен тако да су дешавања у Првом светском рату приказана у колориту, што у великој мери савременом гледаоцу укида стогодишњу временску дистанцу и догађаје из Великог рата чини много ближим и разумљивијим.

Основна идеја аутора била је да приближи Први светски рат нашим савременицима и да младима омогући  да замисле и размисле о оном што су проживели њихови преци пре једног века, кад су, као и они, имали само двадесетак година, каже Гелтон и напомиње да нам боја омогућува да „видимо рат“ онако како су га видели тадашњи борци.

Бојење архивског материјала је дуготрајан и веома скуп процес. Он подразумева и елиминацију кадрова јер се захтева одређена техничка карактеристика, кадар мора да буде добро очуван, јер је архивске снимке потребно најпре реконструисати, а потом обојити. Сваки пројектован минут је, у просеку, био рестауриран седам сати, наводи Фредерик Гелтон и истиче да је колоризација око 2.620 планова у пет епизода трајала тачно 47 недеља, односно пуних годину дана. Цео пројекат рађен је три године.  

Бојење архивског материјала захтева доста знања. Потребно је наћи тачну боју униформе, оружја, војних одликовања... Све нијансе боја проверавао је спацијални тим стручњака у каталозима великих европских музеја. Највећи изазов у колорисању била је одећа високих руских великодостојника на свечаности одржаној у част триста година владавине династије Романов, као и нијансе на дворским хаљинама дама на венчању Карла I и Зите од Бурбон-Парме, истиче стручни сватеник пројекта Фредерик Гелтон.

Колорисање ових кадрова донело је и једно изненађење гледаоцима. Боје хаљина тадашњих дворских дама су до те мере биле различите и шарене да би по данашњим модним критеријумима биле окарактерисане као неукусне.

Обојени се у филму „појављују“ и српски војници којима је дат значај у догађајима и биткама које су водили током 1914. године.

Документарни филм Апокалипса: Први светски рат је недавно приказан на француској државној телевизији. Изазвао је велику реакцију јавности, погледало га је више од шест милиона гледалаца. Филм ће од септембра бити емитован и на каналима Националне географије. Пројекат је урађен у копродукцији са канадском фирмом Idéacom international.

Интервју је са француског превела Дубравка Басарић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара