Читај ми!

Црна Гуја и дружина стварно се борили у Великом рату

Црна Гуја и остали јунаци чувене хумористичке серије заиста су се борили у Првом светском рату. Према писању лондонског „Телеграфа“, сви главни ликови култног серијала - Црна Гуја (Blackadder), Џорџ, Болдрик и Дарлинг, то јест њихови прави имењаци, борили су се с непријатељем у рововима током Великог рата.

Подсећања ради, у последњој, четвртој сезони, радња Би-Би-Сијеве хит серије смештена је на фронт за време Првог светског рата, а Црна Гуја је капетан у британској војсци.

Недавно је откривено да су ликови које су створили Ричард Кертис, Роуан Аткинсон и Бен Елтон, заиста постојали и да су учествовали у сукобу. Наиме, поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, један војни генеалошки сајт Forces War Records „ископао“ је приче о правом капетану Роберту Блекедеру, редову Џејмсу Болдрику, поручнику Ателстану Џорџу и капетану Џону Дарлингу.

А фиктивни јунаци, које су у серији тумачили Роуан Аткинсон, Тони Робинсон, Хју Лори и Тим Мекинери, имали су доста сличности са својим имењацима из Првог светског рата.

Осим што су делили исто презиме и чин, сви су се борили у рововима. Права Црна Гуја је учествовао у борбама на Соми 1916, а 1918. године је одликован Војним крстом. Преживео је рат и умро пола века касније, у 84. години.

Редов Болдрик је погинуо на фронту, у октобру 1914. године. Тек је био напунио 24 године.

Прави капетан Дарлинг је имао примерну војну каријеру, а умро је 1933. у 45. години, док је поручник Џорџ погинуо у септембру 1914. у бици на Марни.

„Уносили смо нове информације у базу података када нам је искрсао неки капетан Блекедер. Будући да смо сви фанови ТВ серије, помислили смо да би можда могли да пронађемо војне податке имењака и осталих ликова", рекао је представник интернет сајта Доминик Хејхо.

„Једино за генерала Мелчета нисмо успели да пронађемо ниједан податак који би га везивао за Први светски рат“, навео је Хејхо.

Серија Црна Гуја се на британској телевизији приказивала од 1983. до 1989. Свака од четири сезоне бавила се одређеним историјским раздобљем - средњим веком, елизабетанском ером, регентским периодом и Првим светским ратом, а Црна Гуја је увек био реинкарнација оног претходног. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара