Читај ми!

Чувена дела „Мосфилма“ у Београду и Нишу

„Неколико дана из живота Обломова“ Никите Михалкова, „Москва сузама не верује“ Владимира Мењшова, „Огледало“ Андреја Тарковског само су нека од дела која ће бити приказана током београдске и нишке ревије филмова уприличене поводом девет деценија „Мосфилма“, једног од највећих и настаријих филмских студија у свету.

Филмски центар Србије (ФЦС) и Културни центар Београда (КЦБ) организују ревију одабраних дигитализованих филмова руске кинематографије поводом 90 година рада славног студуја „Мосфилм“.

Програм ће бити одржан у Дворани културног центра Београда од 29. маја до 1. јуна и у Нишу у биоскопу „Купина“ од 30. маја до 3. јуна.

Отварању ће присуствовати дугогодишњи директор руског филмског студија, познати редитељ Карен Шахназаров и филмски критичар и историчар Сергеј Лаврентијев.

Ревија почиње новим филмом Шахназарова Бели тигар (из 2012. године). Радња се догађа у време Великог отаџбинског рата. У фокусу је непријатељски дуел између чудом преживелог руског тенкисте и огромног тенка - утваре, познате као бели тигар.

На програму су познати наслови из продукције „Мосфилма“ од шездесетих до осамдесетих година 20. века - Неколико дана из живота Обломова Никите Михалкова, Дерсу Узала Акире Куросаве, Огледало Андреја Тарковског, Кавкаска заробљеница Леонида Гајдаја, Москва сузама не верује Владимира Мењшова и Ми свирамо џез Шахназарова.

Помоћник директора за програме КЦБ-а Весна Даниловић и уредник сектора за међународну сарадњу, пласман и промоцију ФЦС-а Мирољуб Вучковић рекли су на конференцији за новинаре да је „Мосфилм“ велика кућа изузетне историје, али и савремена, добро организована компанија, са стотинак снимљених филмова годишње.

На историју ће подсетити плакат за ову ревију са препознатљивим логом тог студија још из совјетског времена - сликом двоје ударника са српом и чекићем у уздигнутим рукама.

Данас је „Мосфилм“ модерна, технолошки одлично опремљена продуцентска и дистрибутерска компанија која се, уз нову производњу, предано стара и о баштини, путем рестаурације и дигитализације копија из свог богатог културног наслеђа.

Избор за ревију у Београду и Нишу направљен је у сарадњи са Лаврентијевим. Филмови ће бити приказивани у ДСП формату.

Улазнице су у продаји по цени од 250 динара.

Шахназаров, чест гост Београда и учесник ФЕСТ-а, овога пута ће посетити и ФЦС и са нашим филмским професионалцима разговарати о активностима „Мосфилма“, успешном преласку из једног у други економски систем, као и о данашњем начину финансирања кинематографије у Русији.

Сличан програм у региону већ је одржан у Македонији, у плану су Албанија и Грчка, а такође и Венецуела и Канада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара