Читај ми!

Почиње борба за Златну палму

Пред љубитељима филма, али и светским џетсетом је 12 дана премијера, журки и упознавања са звездама. Пројекцијом филма „Грејс од Монака“ почиње 67. Кански филмски фестивал. У трци за Златну палму је 18 остварења, међу којима су и нова дела легендарних редитеља Жан-Лика Годара, Мајка Лија, Кена Лоуча.

Упркос томе што се међу такмичарским остварењима 67. Међународног филмског фестивала у Кану налазе филмови легенди светске кинематографије, два наслова која су ван конкуренције за Златну палму изазвала су полемику.

Фестивал почиње премијером дуго очекиване биографске приче о холивудској диви Грејс Кели, француског редитеља Оливијеа Дана.

Већ месецима траје полемика између Дана и кнежевске породице Грималди, која је најавила да неће доћи на пројекцију филма, јер сматра да се реч о остварењу снимљеном само у комерцијалне сврхе, које не приказује на веродостојан начин принцезу од Монака.

Редитељ Грејс од Монака је потом увређен узвратио да није желео да сними аутобиографски филм о Грејс Кели, која је као холивудска глумица била муза редитеља Алфреда Хичкока.

Други филм који је изазвао полемике је остварење Ејбела Ферара са Жераром Депардјеом Добродошли у Њујорк, који је на програму 17. маја.

Реч је о сексуалној афери бившег генералног директора Међународног монетарног фонда Доминика Строс-Кана.

Премијерно приказивање остварења поклапа се са трећом годишњицом избијања афере. Строс-Кана је 17. маја 2011. године једна хотелска собарица у Њујорку оптужила да је покушао да је силује.

Копродуцент дела Венсан Маравал изјавио је да постоји отпор према приказивању филма.

„Нисам склон теоријама завере. Међутим, чињенице саме говоре за себе. Било где у свету могу да се снимају филмови о Берлусконију или Бушу. У Француској не можемо да причамо о нашој скоријој историји“, сматра Маравал и каже да жали што ниједна француска телевизија није желела да финансира његов рад, сматрајући да је то филм „америчке националности“.

У Француској, остварење ће бити приказано на великом платну само током фестивала, док ће касније бити доступно на интернету.

Српски филмови у Кану

На 67. Канском фестивалу Србија ће имати представника у званичној селекцији - филм Лето без месеца редитеља Стефана Иванчића.

Рађен у продукцији Факултета драмских уметности и продуцентске куће "Non-Aligned Films" из Београда, филм ће бити приказан 21. маја у оквиру програма Cinefondation.

У оквиру програма La Residance, свој пројекат Against the Day, представиће редитељка из Београда, Катарина Станковић.

На маркету Канског фестивала, најважнијем филмском маркету на свету, биће приказана четири најновија домаћа остварења: Варвари, Ивана Икића, Мамула Милана Тодоровића, Мали Будо, Данила Бећковића и Сизиф К, Филипа Гајића.

Осам земаља региона (Босна, Бугарска, Црна Гора, Хрватска, Кипар, Македонија, Словенија и Србија) по пети пут ће заједнички наступити ове године на филмском маркету Marche du Film Канског филмског фестивала.

Смотра се завршава 24. маја свечаном церемонијом доделе награда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара