Читај ми!

Најконтроверзнији европски филм стиже у српске биоскопе

Кански победник и филм који је изазвао велику пажњу на управо завршеном ФЕСТ-у, „Плаво је најтоплија боја“ Абделатифа Кешиша, у српске биоскопе стиже 13. марта.

Француски филм Плаво је најтоплија боја, који је изазвао велику пажњу на затварању 42. ФЕСТ-а, српска публика моћи ће да види и у биоскопима од 13. марта, најавио је „Мегаком“.

Ова сензуална љубавна прича две девојке, у режији Абделатифа Кешиша, победила је 2013. године на фестивалу у Кану, али и стекла епитет једног од најконтроверзнијих остварења у европској кинематографији.

Аутор током три сата филма пажљиво гради причу у чијем је центру 15-годишња Адел (игра је Адел Ексарчопулос), која у почетку не доводи у питање своју сексуалност, али се њен живот мења када упозна Ему (Леа Сејду), младу жену која ће јој омогућити да открије страст, сазри и оствари се као жена.

У присуству других Адел тражи, губи и поново проналази сопствену личност.

Кешиш истиче да нема ништа лоше да каже о хомосексуалности и да у филму није покушао да је дефинише, нити је током снимања дозволио себи да помисли - па то су две жене.

„Пре сам их посматрао као љубавни пар, снимио сам филм о великој љубави, са бесконачном лепотом и болом који носи“, објаснио је редитељ.

Идеју је уобличио када је прочитао роман Жили Маро Плави анђео (Le bleu est une couleur chaude), али филм није адаптација новеле. Кешиш је надградио ту љубавну причу на своју причу о одрастању једне девојке, због чега је оригинални назив филма Аделин живот: Поглавље 1 и 2.

У жељи да што верније прикаже реалан, нецензурисан живот, Кешиш за снимање није ангажовао фризере и шминкере. Искористио је и много незваничног материјала, снимљеног док глумци нису знали да је камера укључена.

Златна палма је први пут у историји прошле године истовремено додељена редитељу и двема главним глумицама, на инсистирање председника жирија Стивена Спилберга.

Миљеник критичара, Кешиш је након Кана добио низ награда на другим фестивалима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара