Читај ми!

„Ваша сам“ најбољи на ФЕСТ-у

Најбоље остварење програма „Европа ван Европе“ 42. ФЕСТ-а филм „Ваша сам“ редитељке Ирам Хак. Кубанској „Меласи“ награда критике. Београдску смотру затвара остварење „Плаво је најтоплија боја“. У понедељак и уторак „ФЕСТ на бис“.

Величанствена завршница ФЕСТ-а и због филмова и због светских имена у Београду. Када се на једном месту нађу Рејф Фајнс, Франко Неро, Стивен Фрирс, ствара се онај добар осећај који је пратио београдски фестивал током најбољих издања. 

Победник фестивала у Кану, филм Плаво је најтоплија боја, француског аутора Абделатифа Кешиша, у Центру „Сава“ приказан је као последњи у главном програму 42. издања смотре.

Тај филм важи за један од најконтроверзнијих, али и најбољих филмова прошле године. За понедељак и уторак најављен је „ФЕСТ на бис“, током којег ће бити репризирано неколико остварења приказаних на овогодишњем филмском фестивалу.

Норвешки филм Ваша сам редитељке Ирам Хак проглашен је за најбоље остварење у програму 42. Феста Европа ван Европе.

Председник жирија и генерални секретар Фипресција Клаус Едер рекао је на конференцији за новинаре да је награда додељена остварењу које даје дубоки увид у пакистанску породицу емиграната у Норвешкој.

Према оцени жирија, филм Ирам Хак издвојио се по сензибилности и искрености у приказивању усамљене жене и изузетној интерпретацији глумице и веома свежој режији.

У конкуренцији за награду, наглашава Едер, издвојио се и грузијски филм У цвату, јер су оба остварења снимиле младе жене, дебитанткиње, са веома свежим редитељским приступом.

„Оба филма засулжила су да победе, али према пропозицијама само је један могао да добије награду и издвојили су се додатни аргументи у корист награђеног филма“, објаснио је Едер.

Члан жирија редитељ Горан Марковић рекао је да је у анализи шест филмова у програму Европа ван Европе утврдио да су се „времена променила, јер квалитетом доминирају филмови о женама које су снимиле жене“.

„Кроз оба филма и судбине њихових јунакиња, схватамо много о том менталитету и тим земљама. Оба филма дала су велики културолошки и антрополошки допринос“, објаснио је Марковић.

Члан жирија Томислав Курелец оценио је да награђено остварење, као и филм У цвату, нуде гледаоцу уверљиве глумачке интерпретације уз помоћ редитељки и чвртстих сценарија.

Ауторка награђеног филма Ирам Хак објаснила је да је њен филм женска прича о жени која балансира између различитих култура и очекивања.

„Награда је за мене велико изненађење, јер сам дошла да уживам у фестивалу и у Београду, а победа је велики плус и много ми значи“, истакла је млада уметница.

Редитељки је на затварању главног програма ФЕСТ-а уручена диплома и новчана награда у износу 2.000 евра.

Редитељ филмова Опасне везе, Обећана земља, Краљица Стивен Фрирс, са екипом филма Филоменa, публици ФЕСТ-а представио је остварење које је имало пет номинација за Оскара.

Фрирс је у српској престоници боравио и шездесетих година 20. века. „Дирљиво је бити поново овде, посебно због продуценткиње мог филма Габријеле Тане. Њена породица је из Београда“, открио је редитељ.

Осим Филомене Габриjела Тана продуцирала је и Невидљиву жену Рејфа Фајнса. Пре пет година довела је Фајнса да снима у Србији. Коментаришући могућност да на сличан начин опет подржи српску филмску индустрију Тана је рекла да треба наћи прави пројекат. 

„Велика је конкуренција локалитета за снимања. Увек тражиш шта је најповољније. Многе земље дају олакшице, а Србија није конкурентна колико би могла да буде. Охрабрујем их да буду конкурентнији јер би више људи долазило“, објаснила је цењена продуценткиња додајући да се многима који су долазили да снимају овде много допало.  

Легендарни Франко Неро после Неретве и Бановић Страхиње, поново је заиграо на овим просторима. Звезда је филма Мамула Милана Тодоровића.

„Сценарио је био добар. Уз то двадесетак година подржавам младе ауторе. Волим ентузијасте“, објаснио је Неро разлоге за прихватање улоге у Тодоровићевом остварењу. 

Од 28. фебруара до 9. марта ФЕСТ је пратило више од 95.000 гледалаца, а овогодишњи програм један је од најбољих у последње две деценије, оценили су организатори.

Селектор ФЕСТ-а Иван Карл потврдио је да је овогодишњи фестивал вероватно најуспешнији од 1992. године када су гости били Никита Михалков, Џим Џармуш и Џони Деп, и један од пет најбољих у историји те филмске смотре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара