Читај ми!

Руски ратни спектакл вечерас на Фесту

Драматична љубавна прича смештена у ратом разоренoм Стаљинграду, вечерас ће бити приказана у великој дворани Центра „Сава“ у оквиру 42. Феста. Данас ће бити приказани и „Све је изгубљено“ са Робертом Редфордом, и „Небраска“ са Брусом Дерном. Вечерас почиње и такмичарски програм, који отвара „Човек из степе“.

Ратни спектакл Стаљинград биће приказан вечерас, у 19 сати, у великој дворани Центра „Сава“ у оквиру програма 42. Феста „Фокус: Русија“.

Редитељ Фјодор Бондарчук снимио је драматичну љубавну причу која се развија у току велике битке за Стаљинград 1942. године.

Руски кандидат за Оскара и први „ајмакс три-де“ филм је, према оценама критике, раскошан, бучан, експлозиван.

Публика у Србији моћи ће да га види и после Феста, у дистрибуцији „Так вижна“.

У главном програму (у 22 сата) биће приказан амерички филм Небраска редитеља Александера Пејна.

Главну улогу игра Брус Дерн, који је добио награду за главну мушку улогу на фестивалу у Кану и номинацију за Оскара за лик старог човека који путује из Монтане у Небраску, да би покупио награду од опкладе, и успут се присећа прошлости.

У циклусу „Холивуд“ поподне (16.30 сати) се приказује филм још једног ветерана америчке кинематографије, Роберта Редфорда Све је изгубљено.

Сценарио и режију те узбудљиве драме потписује Џеј Си Шандор, а Редфорд игра човека који се бори да преживи након што му је једрилица уништена на пучини.

Филм ће бити репризиран вечерас у Дому синдиката и 7. марта у биоскопу Фонтана, најавио је дистрибутер „Тарамаунт“.

Једини такмичарски програм Феста „Европа ван Европе“ почиње вечерас (у 20.30 сати) у Дворани културног центра, са шест остварења кинематографија које не припадају европском мејнстриму, али су под великим утицајем кинематографије Старог континента.

Први на програму је азербејџански Човек из степе, који се бави сусретом традиције и модерног света, човеком који је одрастао у степи далеко од цивилизације и покушава да се пронађе у новом свету.

Филм је режирао Шамил Алијев, азербејџански сценариста, редитељ и продуцент. Приказан је на фестивалима у Риму, Тбилсију и Каиру и био је национални кандидат за Оскара.

У конкуренцији су и филмови из Русије, Грузије, Норвешке, Израела и Македоније.

Одлуку о награди (уз новчани износ од 2.000 евра) донеће међународни жири. Ове године чланови су српски редитељ Горан Марковић, немачки филмски критичар Клаус Едер и хрватски критичар и аутор Томислав Курелец.

Различите програмске целине Феста приказују се данас од поднева до касних сати и у Дому омладине и биоскопу „Фонтана“, као и у Новом Саду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво