Читај ми!

Ко је „најзрелији“ за Оскара?

Кладионичари, који често знају да оману у предвиђањима, подељени су између „12 година ропства“, „Гравитације“ и „Америчке преваре“ по питању најбољег филма, док ће Оскара за главне улоге готово „без сумње“ освојити Кејт Бланчет и Метју Меконахи.

Све плесне нумере су увежбане, црвени тепих постављен и покривен пластиком због кише а презентери су научили текст и сада остаје само да се види ко ће сутра освојити толико жељену златну статуу Оскара Америчке академије за филм.

Кладионичари, који често и оману у предвиђањима, подељени су између 12 година ропства, Гравитације и Америчке преваре за најбољи филм.

Иако је Гравитација предивно снимљена, а глумачки ансамбл чини Америчку превару сјајном, највише шанси, ипак, има епска прича о слободном црнцу продатом у ропство - 12 година ропства коју ће беорадска публика моћи да види на овогодишњем ФЕСТ-у.

Разлози су, осим очигледног уметничког домета, и политички коректни – драма о расизму у Америци коју је снимио црни британски режисер не може да буде тек тако склоњена у страну у корист свемирске драме (Гравитација) или драме-комедије (Америчка превара).

У конкуренцији за најбољи филм номиновани су још: Капетан Филипс, Пословни клуб Далас, Она, Небраска, Филомена, Вук са Волстрита.

Када је реч о режисерима, највише шанси има Алфонсо Куарон за Гравитацију. У томе му помаже и чињеница да није изгубио ниједну важну награду за режију од почетка „сезоне награда“ у Холивуду.

За режију су номиновани још и Дејвид О'Расел (Америчка превара), Александар Пејн (Небраска), Стив Меквин (12 година ропства) и Мартин Скорсезе (Вук са Волстрита).

Када је реч о најбољој женској улози, име Кејт Бланчет за Несрећну Џесмин на свачијим је уснама и шансе да јој конце помрсе Сандра Булок (Гравитација) или Мерил Стрип (Август у округу Осејџ) су готово непостојеће. Уз њих у конкуренцији су још и Ејми Адамс (Америчка превара) и Џуди Денч (Филомена).

У мушкој конкуренцији ситуација је нешто компликованија. Иако већина верује да ће Оскара добити Метју Меконахи за улогу активисте у борби против сиде у Пословном клубу Далас будући да Академија воли физичке трансформације глумаца (Шарлиз Терон за Чудовиште, Никол Кидман за Сате...), а Меконахи је за ову улогу изузетно ослабио, све више критичара указује на беспрекорно, жовијално извођење Леонарда Дикаприја у филму Вук са Вол стрита.

Његове шансе да освоји Оскара за филм препун псовки и критике корумпиране Америке ипак су мале, иако су изненађења могућа пошто су номиновани још и Кристијан Бејл (Америчка превара), Брус Дерн (Небраска) и Чиветел Еџиофор (12 година ропства).

Када је реч о споредим улогама. У мушкој конкуренцији све шансе су на страни Џареда Лета за улогу трансродног лика у Пословном клубу Далас - опет због трансформације - иако је, сматрају критичари, Мајкл Фасбендер у 12 година ропства за копље бољи од свих у конкуренцији изузев можда Баркада Абдија у филму Капетан Филипс.

Уз њих, у конкуренцији су још и Бредли Купер за Америчку превару и Џона Хил за Вук са Волстрита.

У категорији најбоља споредна женска улога треба имати на уму да су у дугогодишњој историји доделе Оскара, само две глумице добиле две године заредом Оскара - Луис Рејнер и Кетрин Хепберн. Ако Џенифер Лоренс (Америчка превара) победи и сутра она ће бити трећа а са Бафтом и Златним глобусом за појасом има велике шансе за то.

Једина која би могла да јој поремети планове је Лупита Њонго чија се улога робиње Петси, како каже критичар Телеграфа, урезује у душу гледаоца.

Уз њих две, за Оскара се такмиче и Сели Хокинс (Несрећна Џесмин), Џулија Робертс (Август у округу Осејџ) и Џун Сквиб (за Небраску).

Да ли су и у којој мери предвиђања критичара, кладионичара и љубитеља филма тачна сазнаћемо у ноћи између недеље и понедељка (3. март), када ће Оскари бити додељени добитницима по 86. пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво