Читај ми!

Скерлић отворио 42. ФЕСТ

Пројекцијом остварења „Топ је био врео“ Бобана Скерлића, у Центру „Сава“ отворена најпознатија београдска ревија филмова. Домаћој публици 42. ФЕСТ доноси 75 премијера.

Четрдесет друго издање ФЕСТ-а почело је вечерас свечаним отварањем у Центру „Сава“ и филмом домаће продукције Топ је био врео.

Oтварајући највећу српску смотру, редитељ Бобан Скерлић је изразио „уверење да уметност чини људе бољим и да сваки корак у сусрет уметности значи један корак у поправљању самога себе“.

„То значи да ФЕСТ окупља, ипак, неки бољи свет. У друштву које се систематски заглупљује, у друштву које културу, науку и образовање гура у најмрачнији и најпрашњавији запећак, сваки такав корак представља мали подвиг“, нагласио је редитељ.

„Честитам вам што сте искорачили и срећан вам нови ФЕСТ“, поручио је Скерлић, поздрављен снажним аплаузом публике која, за разлику од ранијих година, није сасвим испунила велику дворану.

Претходно је гледаоце одушевила млада уметница Марица Кицушић из студија „Сенд про“. Цртајући уживо песком, што је директно преношено на великом платну, она је дочарала кадрове из филмова који су обележили историју Феста. 

На отварању се представила и глумачка екипа остварења „Топ је био врео“, у којој су Анита Манчић, Тихомир Станић, Бојана Маљевић.

Редитељ остварење описује као причу о угроженом и трауматизованом детињству у рату, за које смо сви криви, својим чињењем или нечињењем.

„Нисам желео да реконструишем ратна збивања у Сарајеву, већ да испричам причу о дечаку у рату“, рекао је Скерлић на конференцији за новинаре, уз констатацију да се људи не деле по нацијама и конфесијама, већ се деле на људе и зликовце.

Топ је био врео је заснован на истоименом роману Владимира Кецмановића, који је незадовољан што је крај филма другачији од краја његове књиге и најавио је да неће присуствовати премијери.

„Крај је другачији, јер нисмо снимали роман, већ филм“, изјавио је Скерлић.

Према речима продуцента Тихомира Станића, нико у региону није желео да подржи снимање филма, због бројних предрасуда.

Снимање у Сарајеву није било могуће, па је 95 одсто филма снимљено у Козарској Дубици, изјавио је Станић.

Снимање је почело у јануару 2011. године и, како каже Станић, завршено је захваљујући ентузијазму људи који су га правили. Биоскопска дистрибуција планирана је за јесен.  

Током десет дана ФЕСТ-а, у пет биоскопских сала биће премијерно приказано 75 филмова у девет програмских целина, а гледаоци ће моћи да прате главни програм и у Новом Саду.

Црвеним тепихом Центра „Сава“ ове године продефиловаће бројни гости међу којима ће бити Рејф Фајнс, Патрис Леконт, Кристоф Ганс, Стив Куган, Стивен Фрирс.

До отварања фестивала продато је више од 70.000 карата. Миљеник публике је Grand Hotel Budapest, Веса Андерсона, који је први распродати филм на овом ФЕСТ-у, чему се приближава и Нимфоманка Ларса фон Трира.

Организатори су обавестили да још има карата за већину филмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се