Читај ми!

Врели топ на ФЕСТ-у

Сутрашњи ФЕСТ отвара остварење „Топ је био врео“, редитеља Слободана Скерлића, по истоименом роману Владимира Кецмановића. Овог познатог писца неће бити сутра у Центру „Сава“, јер је љут на режсера.

Да ли је „топ и даље врео“? Или се за скоро шест година, колико је прошло од објављивања романа до појаве филма охладио? Фитиљ је упалио писац романа Владимир Кецмановић, неколико дана пре премијере филма. На коју, каже, неће ићи.

„Да су променили крај продуцент би ме обавестио и онда бих ишао на премијеру. То је могло да се реши са маказама у монтажи и да филм не буде онакав какав бих ја хтео, већ да буде бољи од онога што сам ја хтео. Овако је сигурно лоше“, објашњава Кецмановић.

Слободан Скерлић, редитељ филма, каже да је Кецмановић гледао разне верзије док су монтиране, али је био задовољан како филм изгледа са одређеним критикама на неке разлике у односу на роман.

Прича о опсади Сарајева 1992. и 1993. године виђена очима српског дечака изазивала је контроверзе у јавности и пре шест година, када се и сам писац жалио да су етичка и етничка тумачења естетику потиснула у други план.

Данас, Кецмановић неразумевање поенте приписује редитељу филма, који опет наводи да је прочитао не само роман Топ је био врео него и друга пишчева дела, како би га боље разумео.

„Тема филма је унакажено детињство пуно ожиљака и красти које су направљене у том ратном сукобу и о покушају тог дечака да опстане“, истиче Скерлић.

„Поента је што редитељ не може да схвати да је врхунац ратне трагедије то да дечак тражи да пуца после свега што му се догодило. Има приступ филму и књизи на нивоу тумачења доста лоше наставнице у основној школи. Поента је да он није имао уметничку храброст да испоштује кључну ствар“, каже Кецмановић.

Са друге стране, Скерлић истиче да нема такав утисак и да треба сачекати реакцију публике.

Кад је реч о остварење, читаоци ће моћи роман с филмом да упореде већ сутра, када буде отворен 42. ФЕСТ. Али, да ли ова полемика отворена о Топу може да прослави филм и обнови интересовање за књигу?

Писац романа верује да може.

Планирана или спонтана полемика, тек сада су и за роман и за филм чули чак и они који иначе нису љубитељи ни шесте ни седме уметности. И то би могао да буде позитиван резултат, још више ако се неки посматрачи полемике, уместо да стоје са стране, заинтересују и да погледају филм и да прочитају књигу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се