Читај ми!

Тензија расте: Још само мало до Оскара!

Кулминација сезоне награда, додела Оскара, озбиљно се примакла. Водитељка 86. церемоније у Холивуду, комичарка Елен Деџенерис, увелико се припрема, а код номинованих за најпрестижнија признања у свету филма нервоза расте из часа у час!

Уочи 86. доделе награда америчке Академије за културу и филмску науку, заказане за 2. март у чувеном Долби театру, агенција Франс прес подсећа ко су уметници који могу да се надају најпрестижнијим филмским наградама.

Највише шанси за освајање позлаћене статуете имају аутори Гравитације и Америчке преваре, јер су зарадили по 10 номинација. Следи их 12 година ропства са девет.  

Кандидати за најбољи филм су вишеструко награђивани 12 година ропства (12 Years а Slave), Dallas Buyers Club, Капетан Филипс, Гравитација, Филомена, Америчка превара (American Hustle), Она (Her), Небраска и Вук са Вол стрита (The Wolf of Wall Street).

Оскара за најбољу режију прижељкују Алфонсо Куарон (Гравитација), Стив Меквин (12 година ропства), Александар Пејн (Небраска), Дејвид О. Расел (Америчка превара) и Мартин Скорсезе (Вук са Волстрита).

У категорији најбољих главних глумаца су Чиветел Еџиофор (12 година ропства), Метју Меконахи (Dallas Buyers Club), Кристијан Бејл (Америчка превара), Леонардо Дикаприо (Вук са Волстрита) и Брус Дерн (Небраска).

Најбоље главне женске улоге током 2013. године оствариле су глумице Кејт Бланчет (Blue Jasmine), Сандра Булок (Гравитација), Џуди Денч (Филомена), Ејми Адамс (Америчка превара) и Мерил Стрип (August: Osage County).

Када је о споредним улогама реч, у протеклој години маестрални су били Бархад Абди (Капетан Филипс), Бредли Купер (Америчка превара), Мајкл Фасбендер (12 година ропства), Џона Хил (Вук са Волстрита) и Џаред Лето (Dallas Buyers Club) међу глумцима и Џенифер Лоренс (Америчка превара), Лупита Нијонго (12 година ропства), Џулија Робертс (August: Osage County) и Џун Сквиб (Небраска) међу дамама.

За седам дана видећемо и који анимирани филм се највише допао члановима Академије. Номиновани су Пећинска породица Крудс (The Croods), добитник Енија и Златног глобуса Залеђено краљевство (Frozen), Грозан ја 2 (Despicable Me 2), Ветар се диже (The Wind Rises) и Ернест и Селестина

У трци за Оскара за најбољи страни филм су белгијско остварење The Broken Circle Breakdown, италијанска Велика лепота (La grande bellezza), дански филм Лов (Jagten), палестински Омар и камбоџански Слика која недостаје (L'image manquante).

Водитељка 86. церемоније доделе најпрестижнијих филмских награда на планети је чувена комичарка и ТВ лице Елен Деџенерис. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се