Читај ми!

ФЕСТ прилика за француски филм

За упознавање с новом француском кинематографијом, јединствена прилика биће предстојећи београдски ФЕСТ. Са Канског фестивала стижу добитник Златне палме „Плаво је најтоплија боја“, „Венера у крзну“ Романа Поланског и провокативан филм Франсоа Озона „Млада и лепа“, као и редитељ Патрис Леконт.

Французи су имали кључну улогу у настанку и развоју филма од немих покретних слика, до поетског реализма и новог таласа.

Данас успешно одолевају Холивуду, указују на то номинације за Оскара и саме награде.

Неки од њих освојили су планету и постали антологијски, попут црно-белог Артиста и Чудесне судбине Амелије Пулен са звездом Одре Тоту.

„Нешто се необично догодило са филмом 'Чудесна судбина Амелије Пулен'. Успео је да пробуди оно најбоље у сваком од нас, да дотакне срца људи без обзира на то одакле су и којој култури припадају. Зато је настала та посебна веза са филмом и Амелијом Пулен“, објашњава Одре.

Попут Одре Тоту која је играла у Да Винчијевом коду, многе француске глумце и редитеље, Американци све чешће траже.

„Можда је разлог то што Холивуд више нема инспирацију. Праве само наставке 'Ајрон мен 3,4'. Занимају их наши сценарији, хоће римејкове, надахњују их француски глумци“, каже Изабел Ђордано из „Унифранс филма“.

Од уметничких дела до блокбастера - у Француској се све снима.

Најгледанији у биоскопима у 2013. години били су Малавита Лика Бесона и Љубав Михаела Ханекеа.

Да је у 2013. године Француска кинематографија имала шта да понуди уверићемо се већ на предстојећем ФEСТУ.

Са Канског фестивала стижу добитник Златне палме филм Плаво је најтоплија боја, француска адаптација позоришног комада Венера у крзну Романа Поланског и провокативан филм редитеља Франсоа Озона Млада и лепа.

У Београд стиже познати француски редитељ Патрис Леконт са костимираном драмом Обећање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара