Читај ми!

„Кустендорф“, потпуно другачији

Ових дана филмски ствараоци брзо схвате да је све на „Кустендорфу“ специфично – атмосфера, храна и чињеница да се на једном месту окупи велики број истинских заљубљеника у филм. Две филмске звезде говоре за РТС Јануш Камински, директор фотографије филмова Стивена Спилберга, и глумица Беренис Бежо.

Убрзо пошто прво виде Србију из ваздуха и слете хеликоптером на Мећавник, филмски ствараоци, гости и учесници „Кустендорфа“ схвате да је, осим превозног средства, и све остало другачије.

Почев од атмосфере и хране па све до чињенице да се око њих налази велики број истинских заљубљеника у седму уметност, све је посебно.

Јануш Камински је директор фотографије филмова Стивена Спилберга. Овај пољски сниматељ и редитељ, који је емигрирао 1981. године у Сједињене Америчке Државе, добитник је Оскара за Шиндлерову листу и Спасавање редова Рајана.

„Тајна добре сарадње са Спилбергом је у међусобном поштовању и обожавању. Индијана Џонс је био веома тежак за снимање, али то је био физички аспект. Како пронаћи причу је увек највећи изазов“, открио је Камински.

Према његовим речима, филм Спасавање редова Рајана био је изазов, као и проналажење језика и начина да се исприча приче о ликовима са којима публика може да се идентификује.

Са друге стране, наглашава оскаровац, освајање награде Америчке филмске академије пружа уметнилчку слободу.

„То је разлог због којег волим награде и желим да будем познат као уметник. Оскар није новац, није слава, црвени тепих већ слобода и мање питања да ли сте донели добре одлуке“, објаснио је Камински у изјави за Радио-телевизију Србије.

Гост и председница жирија на седмом филмском и музичком фестивалу на Мокрој Гори је француско аргентинска глумица Беренис Бежо.

Коментаришући необичне глумачке задатке, позната уметница истакла је да је, иако не говори у филму Уметник, имала доста текста, али да то публика не чује.

„Моја Пепи Милер је пуна живота, среће, заљубљена је, верује у себе и жели да постане глумица. У филму Прошлост глумим жену која није вољена на начин на који би то желела“, навела је Бежо. 

На „Кустендорф“ је данас стигао директор Канског фестивала Тјери Фремо, мексички писац и сценариста Гиљермо Аријага одржао је радионицу, а очекује се долазак овогодишњег кандидата за Оскара за страни филм Паола Сорентина. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се