Филмска 2013. година

Велики светски фестивали диктирају трендове, промовишу филмове и ауторе који остају упамћени као годишњи филмски утисци. У 2013. години у Кану, Берлину и Венецији пажњу су, новим филмовима, привлачили оскаровци који су се ексклузивно нашли и пред камером РТС-а.

На берлинском Потсдамер плацу, нашло се највише оскароваца. Мет Дејмон промовисао је активистичку причу Обећана земља о послушницима утицајних америчких корпорација.

„Желели смо да снимимо филм о томе како ми у Америци данас одлучујемо и како размишљамо док доносимо те важне одлуке“, објаснио јe Дејмон.

Џефри Раш је на Берлиналу бриљирао у раскошној посвети уметности Најбоља понуда.

Раш каже да је одувек био обожавалац италијнског филма и да је то један од разлога што се одлучио да глуми у Најбољој понуди.

У улози професора латинског у филму Ноћни воз за Лисабон Џереми Ајронс и на берлинском фестивaлу је доказао да спада у посебне.

На канској кроазети, магнету за велике редитеље и глумачке звезде калифорнијско-париску забаву, увеличао је Бенисио дел Торо протагониста америчког филма Џими Пи са француским редитељским потписом.

„Постао сам мало заузетији откад сам добио Оскара“, истакао је Дел Торо.

На 70. венецијанској Мостри осим што је представио нови филм Џо, Николас Кејџ, кога прате контроверзне вести, успео је да разбије предрасуде о себи.

Према његовим речима, филмска индустрија је једина на свету у којој те критикују ако много радиш.

И на крају сваке филмске године логична знатижеља - шта нас чека у новој? Продукција одлази увек корак даље, али питање је да ли се то односи и на садржај.

Ишчекујемо нова дела великих аутора Џима Џармуша, Вима Вендерса, Ларса Фон Трира, браће Коен, Теренса Малика.

С друге стране, закони тржишта намећу многобројне блокбастер наставке, као једини сигурни приход у филмској индустрији од Икс-људи, Трансформерса, Спајдермена, Побеснелог Макса до Хобита. Најпитомији међу њима, свакако ће бити стари добри Мапетовци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара