Читај ми!

Београдска премијера „Мрачних улица Менхетна“

После светске премијере на Канском фестивалу, где је конкурисао за Златну палму, филм „Мрачне улице Менхетна“, вечерас је имао београдску премијеру. Костимирана мелодрама редитеља Џејмса Греја, од сутра је на редовном репертоару домаћих биоскопа.

Полазећи од става да осим разоноде филмови треба да буду подсетник на прохујала времена као и да постичу на размишљање, редитељ и сценариста Џејмс Греј са којим смо разговарали у Кану, после неколико савремених тема снимио је филм епохе.

Американац, руско јеврејског порекла, инспирацију је пронашао у истинитим причама које је чуо од прадеде и баке, али и у Пучинијевој опери са трагичарским ликовима Триптих.

У том светлу снимио је Мрачне улице Менхетна, причу о имигрантима у мрачном Њујорку двадесетих година прошлог века. Али не само о имигрантима већ и о америчком сну младе Пољакиње који се претворио у драматично преживаљавање.

И у претходним филмовима, попут Мале Одесе и Љубавница бавио се личним драмама, а на питање зашто га толико занима тај аспект људских живота, Греј каже да је то најбољи начин да се направи добар филм.

„Нисам сигуран да је то добра стратегија за комерцијални успех филма. Ипак, интересантно је да најбољи комерцијални редитељи попут Лукаса, Спилберга, Камерона и данас праве веома личне филмове“, истиче режисер.

Мрачне улице Менхетна је вишеслојан филм класичне нарације са мелодрамским моментима и са религијским примесама.

Осим егзистенцијалне голготе у обећаној земљи, кроз причу о односу жртве, џелата и спаситеља, који дочаравају оскаровка Марион Котиар, Хоакин Феникс и Џереми Ренер, филм старовременски приповеда о осећају кривице и опроштају греха у тим временима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара