Читај ми!

Рози: Како сам променио историју Мостре

Италијански редитељ Ђанфранко Рози, добитник Златног лава за најбољи филм на овогодишњем Венецијанском фестивалу, отвориће 19. Фестивал ауторског филм, након ћега ће бити приказан победнички филм „Свети ГРА“. По доласку у Београд познати редитељ открио је за РТС како је његово остварење променило историју најстаријег фестивала на свету.

Овогодишњи Фестивал ауторског филма отвориће победничко остварење са венецијанске „Мостре“, Свети ГРА, Ђанфранка Розија.

Свети ГРА је први документарни филм који је од стране жирија који је предводио славни Бертолучи, освојио главну награду у историји венецијанског фестивала и први је италијански победник Мостре након 15 година.

Италијански режисер каже да му ово није прва посета Београду, већ да је у српској престоници гостовао пре неколико година на фестивалу Седам величанствених са филмом Испод нивоа мора.

Осим што је режирао Сакро ГРА, Рози је и директор фотографије, продуцент и сценариста, а инспирацију је пронашао у животима десетак обичних људи који живе уз обилазницу римског аутопута свакодневно се суочавајући са разноразним мукама.

Према његовим речима, документарна остварења су један од начина приповедања на филму.

„Свакако је једноставније радити документарце, најпре због опреме. Документарни филм можете снимити и на мобилном телефону. Јасно је да се данас документари не снимају само о лавовима у Африци, већ и о важним проблемима у друштву“, истиче Рози.

Иако са мање новца него ранијих година, ауторски фестивал ће ипак успети да буде у духу победника. Приказаће и берлинског добитника Златног медведа - Позицију детета, која представља сатиричну критику корупције у највишим слојевима румунског друштва.

Са Канског фестивала стиже филм који је конкурисао за Златну палму - Џими Пи, у коме славни Бенисио Дел Торо до перфекције игра Индијанца кога прогоне демони прошлости.

„Нисам баш одмах помислио да је ово улога за мене, али сам мислио да је оригинална и било је узбудљиво добити сценарио који је тако другачији од већине које добијам“, рекао је Бенисио дел Торо.

Уз домаће фимове Држава, Јелене Марковић, и Шта недостаје на овој слици, Игора Тохоља, видећемо и у свету награђиване филмове из региона - Одбрана и заштита, Боба Јелчића, и Епизода у животу берача жељеза, Даниса Тановића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара