Читај ми!

Пера, „мамин син“, вечерас у Центру „Сава“

Дебитантски филм архитекте Mомчила Мрдаковића, о Пери Илићу, „мамином сину“ који у јеку бомбардовања Београда 1999. године добија зелену карту за САД, биће премијерно приказан вечерас у Центру „Сава“.

Архитекта Момчило Мома Мрдаковић је истински заљубљеник у покретне слике. Променио је више занимања на филму. Био је асистент Емиру Кустурици, а са Срђаном Драгојевићем написао је један сценарио.

Током Нато бомбардовања, синула му је идеја о вишеслојној горко-слаткој причи за коју је тек 2008. године успео да окупи екипу предвођену бриљантним глумцима. Коначно, снимио је филм о транзицији сагледавши је кроз судбину носталгичног јунака исувише везаног за мајку.

У исто време уз обиље цитата гради романтични омаж седмој уметности, па тако Мамарош стиже у биоскопе, баш када филмска трака одлази у историју. 

„Филм је погодио тај прави тренутак и вероватно је први на свету који се бави том транзицијом. На моју велику жалост, мислим да је оно што се забележи на филмској траци незаменљиво“, истакао је Мрдаковић, који је редитељ и сценариста. 

Мрдаковићев дугометражни играни филм имаће београдску премијеру вечерас у Центру „Сава“.

Главне улоге у овој комедији и драми играју Богдан Диклић и Мира Бањац, а у глумачкој екипи су и Бане Видаковић, Анита Манчић, Сергеј Трифуновић, Горан Радаковић, Драган Бјелогрлић, Милош Самолов.

Главни јунак је „мамин син“ Пера Илић (Диклић) који у јеку бомбардовања Београда 1999. године добија зелену карту за усељење у Америку. Невољно се одлучује, али ипак креће на пут, с тим што није добио визу за мајку (Бањац).

После низа перипетија, стижу у Њујорк. Међутим, Пера ни у белом свету не може да се снађе док посао у своје руке не преузме мајка Мара, стара комунисткиња која је читав живот пљувала Америку.

Иако је сценарио делом аутобиографски, Богдан Диклић није имитирао аутора, већ је отелотворио једног од многих људи који су 1999. са зеленом картом одлазли из земље.

„То је прича о живим људима и њиховим судбинама у том времену, а те судбине су много богатије на разноразне начине него што је била суровост тог времена“, рекао је Диклић. 

Дебитантски филм архитекте Мрдаковића имао је светску премијеру у јуну у званичној конкуренцији Московског интернационалног фестивала, где је добио одличне критике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара