Читај ми!

Гашење села занимљивa тема и ван граница земље

Филм „Одумирање“ у режији Милоша Пушића поред награда на домаћим фестивалима, добио је и награду на фестивалу у Котбусу. Протагониста и продуцент филма Бранислав Трифуновић објашњава да је тема гашења српског села, један од горућих проблема, занимљива и ван граница земље.

Између светске премијере у Карловим Варима, награда на домаћим фестивалима и предстојеће београдске премијере, филм Одумирање у режији Милоша Пушића добио је награду екуменског жирија за најбољи филм на фестивалу у Котбусу у Немачкој.

Протагониста и продуцент филма Бранислав Трифуновић објашњава зашто је тема гашења српског села занимљива и ван граница земље.

Заснован на позоришној драми Душана Спасојевића играној у „Атељу 212“, филм Одумирање прати судибну породице у селу из кога као и из многих у Србији, млади одлазе у градове или иностранство у потрази за бољим животом.

Уведени су нови ликови, а реплике и ситуације третиране су из филмског угла.

Из камерне драме насправљен је искорак у прелепу природу која постаје активан учесник у филму, јер питање одласка увек се везује за то одакле се одлази.

„Мислим да се о тој теми јако мало говори, а то је што се мене тиче, један од горућих проблема. Тако да смо ми успели да ту неку породичну драму спроведемо на један локал-патриотски чин, да некако освестимо проблем о коме се јако мало говори, да мало скренемо пажњу на те неке људе“, каже глумац и продуцент Бранислав Трифуновић.

Продуцентских мука око снимања, свакако је било, јер снимити филм у Србији равно је подвигу. Било је и срећних околности. За причу су се заинтересовали у продуценти из Швајцарске.

„Таквих прича има свуда у свету, а оно што много више занима те људе у иностранству то су ти међуљудски односи, то је оно где ми добијамо. То је та емоција коју је тај филм успео да произведе и да су реакције готово исте - однос мајке сина, комшије, пријатеља, однос према природи, однос према животињама, да је то нашло пут до њих“, објашњава Трифуновић.

А да ли је домаћа публика спремна да иде у биоскоп и гледа драмске и проблемске филмове са озбиљним насловом попут Одумирања, видећемо након београдске премијере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се