Филм о „Викиликсу“ на Синеманији

После прича о Стиву Џобсу и принцези Дајани, на ред је дошао и Џулијен Асанж. У оквиру 21. Синеманије премијерно је приказан филм „Тајне петог сталежа“ који доноси истиниту причу о афери „Викиликс“.

Кроз историју човечанства увек је било бунтовника који су мењајући правила у центрима моћи за једне били нада,а за друге опасни државни непријатељи.

Почетком овог века то је постао Џулијен Асанж и контроверзни веб сајт Викиликс, основан ради разоткривања тајни анонимним изворима. Довољно да се тема учини атрактивном за филмску екранизацију у режији Била Кондона.

„Овај филм је само мало парче историје Викиликса. Није нам намера била да снимимо филм ни за ни против Викиликса. Хтели смо да прикажемо више гледишта, поставимо многа питања, истражимо изазове са којима се данас суочава транспарентност информације“, објашњава Кондон.

Филм је заснован на истинитим догађајима преточеним у две књиге. Уједно посвећен је тзв. петом сталежу - блогерима, новим друштвеним снагама стасалим на интернету које се опиру контроли. Представљена је њихова мисија откривања превара и корупције у владајућим структурама као и о преображају у организацију од чијих су информација многи страховали.

Глумац Бенедикт Камбербач каже да је добио мејл од Асанжа који је рекао да улога у том филму није добра за његову каријеру.

„Играо сам човека који није желео да то чиним. Асанж ми је послао мејл дан пре почетка снимања, рекавши да то није добро за моју каријеру. У исто време осећао сам моралну одговорност, а са друге стране покушавао да пренесем нашу причу на филмско платно и да га што боље одглумим“, рекао је Камбербач.

О догађајима који су Асанжа довели до азила у еквадорској амбасади у филму нема ни речи, па се из тога разлога остварење Била Кондона чини пропуштеном шансом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара