Читај ми!

„Шума“ на Генералштабу донела му награду у Кану

Бошку Савковићу, редитељу документарца „После бомби“, о „шуми“ која већ 14 година расте на крову бившег Генералштаба у ултрапрометној Улици кнеза Милоша, уручен је Сребрни делфин на Канском фестивалу корпоративних медија и телевизије. Поједина стабла имају и по 15 метара, истакао редитељ, који је овим пројектом желео да скрене пажњу светске јавности на чињеницу да је природа јача од свих нас.

Кратки документарни филм После бомби освојио је награду Сребрни делфин, једну од награда које се додељује на Канском фестивалу корпоративних медија и телевизије, у категорији за еколошки документарни филм, рекао је вечерас Танјугу редитељ филма Бошко Савковић.

Свечана додела награда – Сребрног и Белог делфина (Гран-при) одржана је вечерас у чувеном казину Палм бич у Кану, а, како је рекао Савковић, награда Златни делфин није ни додељена.

Према ранијој изјави редитеља Танјугу, НВО „Некомпромитовани интелектуалци Београда“ су, уз скромну подршку Градског секретаријата за заштиту животне средине, снимили филм После бомби, који говори о дрвећу које из бетона расте на разрушеној згради бившег Генералштаба ЈНА у Београду и који прати раст овог дрвећа и детета зачетог током НАТО бомбардовања Србије 1999. године.

Он је рекао да је дошао на идеју да направи филм, јер је сваки дан кроз Београд, возећи мотор, приметио да на згради Генералштаба, који је урушен од НАТО бомбардовања, из бетона ниче читава шума.

„Чак и данас, након 14 година, ова зграда стоји нетакнута у једној од најпрометнијих улица у Београду (Кнеза Милоша), на крову ове зграде расте готово права шума, а поједино дрвеће је високо чак 15 метара. То није кисело дрвеће, директно из бетона расту тополе, брезе и понеки изданак храста“, истакао је Савковић.

Он је подсетио да деца која су рођена 1999. године сада уписују средњу школу, а дрвеће на крову и даље расте.

„Да ли је то само због немара или зато што је зграда гађана бомбама са осиромашеним уранијумом?“, запитао се Савковић.

Редитељ филма је додао да је овим пројектом желео да скрене пажњу целокупне светске јавности на чињеницу да је природа јача од свих нас и на то „да ће после нас и после бомби остати само - дрво“.

Поред Гран-прија фестивала у Варшави, филм После бомби је ове године награђен са још пет престижних фестивалских награда широм света.

Иначе, у селекцији фестивала документарног филма у Кану - фестивалу "The Cannes Corporate Media & TV Awards", ове године је у конкуренцији било 719 филмова из 40 земаља.

Савковић је 2011. године за филм Плодови зиме већ награђен Златним делфином, а за исти филм је добио и признање за најбољи еколошки филм 2011. у свету.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво