Читај ми!

Промоција „Упорног дозивања анђела“

Четвороделни филм о култној „Рибљој чорби“ и њеном фронтмену Бори Ђорђевићу, „Упорно дозивање анђела“, током наредна два викенда биће емитован на Другом програму РТС-а. „Верујем да ће филм нове генерације научити правим вредностима. Дивљали смо, али све смо радили са оправдањем“, рекао је Бора на промоцији у Дому омладине.

Остварење Упорно дозивање анђела - прича о Бори и Рибљој чорби, сценаристе и редитеља Слободана Симојловића, биће емитован на Другом програму РТС-а, од суботе 19. октобра, најављено је на данашњој промоцији у Дому омладине.

Први део филма о овом бенду и његовом оснивачу носи назив Кад је био само Бора, док се други, који ће бити емитован дан после, у недељу зове Најлепше године Рибље чорбе.

Наредног викенда биће приказане приче Кафа, песме, пријатељи и Кабаретисти мисле срцем.

„Били смо генерација која је расла поред великих парола, у читанкама је писано о Титу уз црвене мараме и логично је да у том амбијенту све што је Бора рекао била једна врста културног шока и за њега смо везивали појам истине“, истакао је режисер филма. 

Поред Симојловића, филм у продукцији Музичке редакције РТС-а, потписује уредница Ана Павловић, директор фотографије је Миле Илић, монтажер Ненад Џодић, а дизајнер звука Александар Зоричић.

У документарцу, на коме се радило две године, су и снимци из архиве РТС-а која чува више од хиљаду сати материјала о „Рибљој чорби“. Повод за филм је и обележавање три и по деценије од првог сингла Лутка са насловне стране.

„Тада о тој врсти проблема нико није певао. Остала је запамћена као и доста песама 'Рибље чорбе'. То је својеврсна текстуална револуција“, навео је Бора Ђорђевић.

Фронтмен култне групе поносно је рекао да су уз музику „Чорбе“ одрасле четири генерације, а додаје да му је време тако брзо пролетело да му се чини као да је јуче било када су почињали у Дому омладине своју каријеру.

„Верујем да ће филм нове генерације научити неким правим вредностима. Дивљали смо, али све што смо радили, радили смо са оправдањем“, истакао је чувени музичар.

Жеља Боре Ђорђевића је да води бенд на још турнеја, да још наступају, јер нису рекли све што имају да кажу, а како каже, још није време за пензију.

Режисер филма Симојловић је рекао да је пројекат рађен скоро две године и да сматра да има смисла правити филм о упорности, као и да је екипа филма била упорна да га направи.

Ђорђевић је за време своје дугогодишње каријере у архивима РТС-а оставио тренутке који су могли да се повежу у целину. У филму о култној „Чорби“ и њеном фронтмену говоре Корнелије Ковач, Горан Бреговић, Арсен Дедић, Пеца Поповић, Емир Кустурица и други.

Ђорђевић је рекао присутнима да је велика ствар када Јавни сервис одлучи да пусти филм о „Рибљој чорби“.

„Овај филм није завршен, надамо се да ћемо направити још неколико епизода од педесетак минута“, рекао је Бора, а онда са новинарима у глас запевао Лутку са насловне стране.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се