Читај ми!

Почиње 10. „Балканима“

Чудесни, анимирани свет можете посетити у Дому културе Студентски град, од вечерас до 5. октобра. Десету смотру „Балканима“ отвара остварење „Човек од креде“ Николе Мајдака, а за пет фестивалских дана биће приказано 130 филмова из 28 земаља Европе.

Јубиларно, 10. издање Европског фестивала анимираног филма „Балканима“ почиње вечерас у Дому културе Студентски град пројекцијом првиг српског цртаног анимираног филмма из 1963. године Човек од креде Николе Мајдака.

Овогодишње издање фестивала представља омаж недавно преминулом професору Николи Мајдаку, оснивачу и уметничком директору те манифестације.

Пре званичног проглашења почетка смотре биће отворене две изложбе „Анатомски театар“ Милорада Крстића и „Никола Мајдак (1927-2013)“. У току вечери графити уметници исказаће своје умеће на „Графити Балканима џем“ платоу.

Централна мултимедијална изложба „Никола Мајдак (1927-2013)“ и специјалне пројекције „Сећање на Николу Мајдака“ обухватиће различите периоде стваралаштва овог пионира анимације у Србији кроз 10 најважнијих и највише награђиваних филмовима међу којима су, осим Човека од креде, Заљубљен у три колача (1967), Извор живота (1969), Вријеме вампира (1971), Гран Гињол (1993)...

Земља гост у фокусу овогодишње „Балканиме“ је Пољска која се представила са два програма које је приредио Пиотр Кардас, оснивач фестивала анимације О!ПЛА.

Историјски програм је посвећен једном од најчувенијих студија анимације у Пољској, Студију филмских минијатура у Варшави који ове године слави 55 година постојања, док је програм савремене анимације посвећен независним филмовима.

Програм Cartoon D'Or 2013 представиће филмове који су ушли у избор за ову најважнију европску награду за аниматоре.

У суботу, 5. октобра, биће приказани најновији некомерцијани кратки анимирани филмови за децу предшколског и школског узраста рађени у техникама пластелина, колажа, два-де цртежа и три-де.

На конкурс „Балканиме“ пријављено је 400 остварења, а биће приказано 130 филмова из 28 европских земаља, које је изабрала селекциона комисија у саставу: илустратор и аниматор из Београда Небојша Петровић, аниматор из Новог Сада Игор Кекељевић и аниматор из Београда Мирела Сребрић.

Чланови жирија главног такмичарског програма су мултимедијални уметник из Мађарске Милорад Крстић, лутка аниматор из Пољске Марек Скробецки и аниматор и професор анимације из Швајцарске Ролф Бачлер. Жири студентског програма чине режисер Марко Костић, аниматор Иван Ивановски (Македонија) и аниматор Иван Стојковић.

У оквиру главног програма такмичиће се и три домаћа остварења Rabbitland Ане Недељковић и Николе Мајдака Млађег, Успон и пад уметности Алексе Гајића и Обичан дан Вука Палибрка.

Фестивал се завршава у суботу доделом награда и пројекцијом награђених остварења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво