Читај ми!

„Звездани ратови“ и „Партизанска ескадрила“ исти филм?!

Kада се мало загребе површина, није само реч о холивудском зачетнику приче о „сили“ и култном партизанском филму старе Југославије. Слични су и бројни ликови, најпре Лук Скајвокер и Далибор, као и Дарт Вејдер и Клауберг. „Звездани ратови: Нова нада“ и „Партизанска ескадрила“... то је исти филм?!

Све магазинске вести можете пронаћи и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.  

На први поглед, остварења Звездани ратови и Партизанска ескадрила немају много заједничког. Једно је холивудски зачетник приче о „сили“, а друго култни филм југословенске кинематографије.

Међутим, на интернет страници Скелтер хелтер појавила се занимљива анализа у којој се доказује да сличности и те како има!

Приче, када се мало загребе површина, веома личе, слични су и бројни ликови, најпре Лук Скајвокер и Далибор, као и Дарт Вејдер и Клауберг.

„Када сам био дете, моја два омиљена филма била су Звездани ратови и Партизанска ескадрила. Требало ми је више деценија да схватим да сам гледао исти филм!“, започиње своје објашњење аутор и истиче да је све почело када је после 30 година поново погледао Ескадрилу.

„У међувремену, свет је постао много сложенији, стари идоли су пали, дошло је до дигитализације кинематографије, али и даље, филм је задржао тај стари мирис и могао сам оживети стара времена.“

Изненада, наставља аутор причу о свом откровењу, схватио је да два споменута филма имају више тога заједничког од чињенице да су привукла пажњу југословенске деце која су одрастала током осамдесетих.

Остварење Звездани ратови: Нова нада (1977) прати причу младића који се придружује побуњеницима у борби против зле галактичке империје. Научивши џедајске вештине постаје пилот. Са саборцима уништава Звезду смрти.

С друге стране, Партизанска ескадрила (1979) прати младића који постаје део прве партизанске ескадриле у борби против злог Трећег рајха.

Када је савладао пилотске вештине, заједно са својим друговима уништава важан део непријатељске инфраструктуре.

Ту листа подударности тек почиње...

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се