Читај ми!

Хокинг на премијери „Хокингa“

Документарно остварење „Хокинг“, прича о невероватном животу Стивена Хокинга приказано је премијерно у Лондону. Чувени физичар присуствовао је пројекцији, а једна од порука која је могла да се чује у Кембриџу је да се у животу не деси све онако како се у први мах учини да ће бити.

Премијера новог документарног филма посвећеног чудесном животу Стивена Хокинга одржана је данас у Кембриџу. Пројекцији је присуствовао британски физичар.

Једна од порука која је могла да се чује је да се у животу не деси све онако како се у први мах учини да ће бити.

„Овај филм је лично путовање кроз мој живот. Живео сам пет деценија дуже него што су лекари предвидели. Трудио сам се да то време добро искористим“, рекао је 71-годишњи космолог у трејлеру за овај аутобиографски документарац.

Остварење под називом Хокинг је интимни увид у живот славног теоријског физичара и аутора Кратке историје времена који је и наратор документарца у којем се појављују његова сестра Мери, бивша супруга Џејн Вајлд, са којом има троје деце, научници, пријатељи, колеге и студенти, као и неколико познатих личности попут глумца Бенедикта Камбербача, који је играо Хокинга у ТВ драми из 2004. године.

Деведесетоминутно остварење открива како је један бриљантан студент, уз то и велики љубитељ забава, постао најпознатији живи научник који је помогао у разоткривању тајни универзума, од Великог праска до црних рупа.

У њему Хокинг говори о борби са тешком болешћу неурона (амиотрофична латерална склероза) која га је приковала за инвалидска колица и о томе како се прилагођавао нормалном животу.

„Зато што сваки дан може да буде и мој последњи желим да што је више могуће искористим сваки минут“, каже научник који је пуних 30 година, од 1979. до 2009, био на челу катедре за математику на Универзитету Кембриџ, месту које је својевремено држао велики Исак Њутн.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара