Читај ми!

Борису Исаковићу Гран-при „Наиса“

Главна награда филмског фестивала у Нишу отишла је у руке глумцу Борису Исаковићу. Награђени и Александар Берчек, Нела Михаиловић, Тихомир Станић, Дара Џокић, Никола Ракочевић, Јасна Ђуричић. Специјална награда - Бати Живојиновићу. Признање за глумачки пар године „Она и он“ Данини Јефтић и Милошу Биковићу – Роси и Тиркету из филма и серије „Монтевидео, Бог те видео“.

Гран-при „Наиса“, највише признање Фестивала глумачких остварења у домаћем играном филму, припала је Борису Исаковићу за улогу Страхиње у филму Одумирање, саопштила је председница жирија Ђурђија Цветић на церемонији уручења званичних награда и на завршетку 48. сусрета глумаца у Нишу.

Награда „Цар Константин“, за најбољу мушку улогу, додељена је Александру Берчеку за улогу у филму Кругови, а награда „Царица Теодора“ за остварену најбољу женску улогу припала је Нели Михаиловић за улогу у филму Лед.

Повеље за изузетну мушку и женску улогу припале су Тихомиру Станићу (Фалсификатор) и Дари Џокић (Одумирање), одлука је жирија који су чинили још глумци Марко Живић и Аљоша Вучковић.

Награде за најбољу мушку и женску епизодну улогу, према оцени жирија, остварили су Никола Ракочевић (Кругови) и Јасна Ђуричић (Одумирање), а најуспешнији дебитант је Милица Јаневска (Одумирање).

Плакете су припале глумцима Мустафи Надаревићу (Кад сване дан), Емиру Хаџихафизбеговићу (Одумирање) и Момчилу Оташевићу (Лед), уметницима који нису држављани Србије, али су остварили запажене роле у приказаним филмовима у званичној конкуренцији.

Савет фестивала специјалном наградом за изузетан допринос српкој, а раније и југословенској кинематографији, наградио је Велимира Бату Живојиновића.

Бати је припао ручно израђени Константинов шах са ликовима из битке код Милвијског моста (312. година), саопштио је уметнички директор фестивала Драган Вујић Вујке, подсетивши да се фестивал одржава у години обележавања 17 векова Миланског едикта.

Током претходних пет вечери, у такмичарској конкуренцији приказано је 12 домаћих филмских остварења.

Награда „Павле Вуисић“ додељена је прве вечери глумици Вери Чукић.

Данина Јефтић и Милош Биковић, одлуком гласова публике, проглашени су глумачким паром године за улоге Росе и Тиркета у филму и серији Монтевидео, Бог те видео, која је емитована на Радио-телевизији Србије.

Ван звничне конкуренције, вечерас ће бити приказана два остварења Пут ружама посут и Поноћна молитва о Боју на Чегру.

Претпремијером документарно-играног филма о принцези Оливери Пут ружама посут, који је режирао Марко Новаковић, уредник драмског и домаћег серијског програма РТС-а, и званично ће бити означен крај смотре.

Филм говори о животу ћерке кнеза Лазара и кнегиње Милице, која је после Косовског боја предата у харем Бајазита Првог.

Глуме Тања Бошковић (кнегиња Милица), Љубомир Булајић и Драган Мићановић (деспот Стефан), Иван Јевтовић (Бајазит Први), Александра Николић (Јела Балшић), а у улози принцезе Оливере су Весна Станојевић и Александра Манасијевић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво