Читај ми!

„Други сусрет“ - прихваћена кандидатура за Оскара

Дугометражни документарни филм „Други сусрет“ испуњава услове да се бори као један од кандидата за Оскара 2014. године. Остварење у режији Жељка Митровића говори о сусрету српског војника Золтана Данија и пилота авиона Ф-117А Дејла Зелка 12 година након НАТО бомбардовања Југославије 1999. године.

Америчка филмска академија прихватила је кандидатуру документарца Жељка Мирковића Други сусрет за Оскара за дугометражни документарни филм 2014. године.

Филм говори о сусрету пилота „невидљивог“ авиона Ф-117А Дејла Зелка и команданта јединице која га је оборила 1999. године током НАТО бомбардовања Југославије Золтана Данија.

Остварење о јунацима мартовског догађаја 1999. године које је обишло цео свет, након биоскопских приказивања у Њујорку и Лос Анђелесу, и критика које је добило од стране листова као што су Њујорк тајмс, Лос Анђелес тајмс, Варајети, Вилиџ војс, Ел-Еј викли, задовољило је све потребне услове и биће један од кандидата за Оскара 2014. године, саопштили су из продуцентске куће „Оптимистик филм“.

Јунаци овог догађаја Дејл Зелко и Золтан Дани 12 година после првог сусрета, када су пуцали један на другог, поново се сусрећу, у миру, решили су да се виде и упознају. Зелко долази у Србију да упозна Данија и обиђе место на које је његов авион пао.

Према речима редитеља и продуцента у филм је уложено пет година искрене енергије и посвећеног рада.

Његова, као и породице двојице јунака, веровале су да вредности о којима филм говори заслужују да буду глобално препознате као вредности које трајно надахњују људе.

„Надам се да ће и комисија која даље одређује судбину кандидатуре такође тако сагледати филм и да ће се Други сусрет на крају наћи међу пет номинованих“, рекао је Мирковић.

Филм су подржали Министарство културе и Амбасада САД у Србији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара