Читај ми!

На jубиларном „Кратком метру“ 83 остварења

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, један од најдуговечнијих у Европи - прославља 60 рођендан. Јубиларни фестивал почиње сутра. У Дому омладине, до 6. априла, биће приказана 83 филма.

Почело је 1953. године у Пули. На Фестивалу југословенског филма уз игране, гледале су се и документарне покретне слике.

Шест година касније у Београду се, као самостални фестивал родио „Кратки метар".

Другог априла Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, слави 60 рођендан. Биће отворен свечаним пројекцијама филмова Маљ Александра Илића и Пионири малени Желимира Жилника, у Дому омладине Београда.

Током година, имао је и успоне и падове, делио судбину три државе. Редитељ Мића Милошевић са задовољством се сећа блиставих тренутака.

„Било је то време вина и ружа. Фестивал поноса, антологијска дела документариста и светске бравуре школе загребачког филма. Нешто што се не пропушта, налик тадашњим дербијима 'Звезде' и 'Партизана' у препуној сали Дома синдиката. Фест пре Феста. Гужва, нервоза, радознала публика, тапкароши", рекао је Милошевић.

„Кратки метар" 2004. године, постаје међународни фестивал. Ове године, 35 домаћих остварења суочиће се са 48 иностраних. Ексклузивитет су и програми филмова из Јапана, Русије, Украјине.

„За разлику од златних година фестивала, ове и претходних година има мање политике и високе политике и млади аутори више испитују неке своје унутрашње дилеме, границе слободе, нека егзистенцијална питања. То су све мали филмови и врло су слични сензибилитети у домаћој и у страној продукцији", рекао је уметнички директор фестивала Јанко Баљак.

Поводом јубилеја у Дому омладине, ретроспективна изложба - фотографије, кратке биографије и занимљиви цитати истакнутих аутора - досадашњих добитника награде за животно дело. Ове године прима је Желимир Жилник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара