Читај ми!

Оз, инспирација за филмску магију

Прича о необичној земљи Оз која се родила у глави писца Френка Баума 1900. године била је инспирација за многе представе, мјузикле и филмове. Најновија екранизација Баумове приче, кога су кроз детињство прогањала страшила у кошмарима, је „Оз велики и моћни“ и говори о пореклу чаробњака.

Готово 75 година после легендарног филма Чаробњак из Оза Виктора Флеминга, студио „Дизни" вратио се изворима приче о славном мађионичару, остварењем Оз велики и моћни у којем описује његов долазак у чаробну земљу и откривање њених необичних становника.

Оригинални Оз родио се 1900. године у глави писца Френка Баума, који је тада издао дечју књигу The Wonderful Wizard of Oz. Од тада, књига је доживела безброј издања, али је и сам Баум, због хиљада дечијих писама са молбама, написао још 13 наставака узбудљиве приче.

Популарност романа огледала се и у неколико филмских адаптација, као и мјузиклу који се играо на Бродвеју. Ипак, светску славу књизи донео је филм из 1939. са Џуди Гарланд у улози девојчице Дороти.

Интересантно је да је Баум инспирацију за прву књигу, као и наставке црпео из сопственог живота, а често је истицао да је као дете стално имао кошмаре у којима су га јурила страшила.

Најновија екранизација је остварење Оз велики и моћни, режисера Сема Рејмија, познатог по трилогији Спајдермен.

Филм, у којем нема лика Дороти, говори о пореклу Баумовог лика чаробњака из Оза.

Кад Оскар Дигс (Џејмс Франко), ситни циркуски мађионичар сумњивог морала, буде бачен из прашњавог Канзаса у живописну земљу Оз, мисли да је добио премију.

Слава и богатство су му на дохват руке, све док не упозна три вештице, Теодору (Мила Кунис), Еванору (Рејчел Вајс) и Глинду (Мишел Вилијамс), које нису убеђене да је он велики чаробњак кога су сви очекивали.

Када невољно бива увучен у проблеме који муче земљу Оз и њене становнике, Оскар мора да открије ко је добар, а ко зао пре него што буде прекасно.

Уз помоћ магичних вештина, илузије и промућурности, па и мало чаробњаштва, Оскар се претвара не само у великог и моћног чаробњака из Оза већ и у бољу особу.

Оз велики и моћни у Србији је премијерно приказан 2. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара